Schade door aanrijding met dieren

Storm in een glas water?
24 augustus 2018
Elektrische auto kopen? 5 veelgestelde vragen
24 augustus 2018

Het kan u zomaar gebeuren: een aanrijding met een dier. Een botsing kan al snel veel schade veroorzaken, vooral als u tegen een ree, wild zwijn, edelhert of damherten aanrijdt. Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 6.000 aanrijdingen met wilde dieren gemeld. Daar komt het aantal aanrijdingen van dieren met een eigenaar (honden en katten) nog eens bij. Mocht u beschikken over een goede autoverzekering dan kunt u de schade claimen bij uw verzekering.

Hoe zit het met uw schadevrije jaren?

Bij de meeste verzekeraars zult u de schade gecompenseerd krijgen zonder dat dit ten koste zal gaan van uw schadevrije jaren of premie. Bij een WA casco verzekering is er echter wel een uitzondering m.b.t. een claim. Mocht u namelijk door een uitwijkmanoeuvre niet het dier maar iets anders hebben geraakt, dan kost de claim u wel schadevrije jaren.

Aanrijding van een huisdier

Een aanrijding met een huisdier is op verzekeringsgebied weer een compleet ander verhaal. Zo kunt u de schade verhalen op de eigenaar van het dier. Die kan vervolgens de schade weer indienen bij zijn aansprakelijkheidsverzekering.

Aangifte bij aanrijding wild

Mocht u wild hebben aangereden dan bent u verplicht dit te melden bij de lokale politie. De politie zal in dat geval het dier meenemen of samen met faunabeheer proberen het aangereden dier op de sporen.

Welke verzekering heeft u nodig?

U kunt eventuele schade melden bij uw verzekeraar indien u beschikt over een WA beperkt casco of een WA casco verzekering. Ook met een Allrisk verzekering bent u gedekt voor dit soort schades.