Reizen naar het Verenigd Koninkrijk in 2025: dit moet je weten
14 februari 2025
Deze slimme rekensom kan je honderden euro’s schelen als je schade aan je auto hebt
14 februari 2025

De volgende stap in jullie relatie is gezet: samenwonen! Helemaal leuk om samen intrede te doen in jullie nieuwe stulpje. Maar er moeten ook praktische zaken geregeld worden, zoals de inboedelverzekering. We leggen je graag uit hoe je dit regelt.

Wat valt onder de inboedelverzekering?

Even een opfrisser: met een inboedelverzekering verzeker je de ‘losse’ spullen in je woning. Dit zijn alle spullen die je kunt meenemen bij een verhuizing. Spullen die vastzitten aan je huis, zoals de keuken, vallen onder de opstalverzekering. 

Met een standaarddekking ben je verzekerd voor brand-, storm- vandalisme-, inbraak- en diefstalschade. Met een allriskdekking ben je ook verzekerd voor schades die je eigen schuld zijn. 

Situatie 1: je hebt allebei al een inboedelverzekering

Vaak heb je allebei al een inboedelverzekering. Ga je samenwonen, dan verandert je situatie. Zo heb je meer spullen, en misschien krijg je wel een grotere woning. Grote kans dat een nieuwe inboedelverzekering daarom de beste keuze is. 

Verzekeraars zeggen soms dat je niet zomaar je inboedelverzekering mag opzeggen. De inboedel verhuist namelijk gewoon mee. De verzekering die het langste loopt, moet dan doorlopen. De andere kun je opzeggen. Hiervoor moet je een kopie meesturen van de inboedelverzekering die het langste loopt. Dit is best een beetje omslachtig. 

Kan het makkelijker?

Ja, gelukkig wel! Er is tussen verzekeraars een ‘verkeersregel’ afgesproken. Dit betekent dat je zelf mag kiezen welke inboedelverzekering je wilt houden en opzeggen. Verzekeraars geven je vaak niet deze optie als je vertelt dat je gaat samenwonen. Vooral even volhouden dus als de verzekeraar zegt dat dit niet kan. 

Daarnaast kun je de meeste inboedelverzekeringen na het eerste jaar iedere dag opzeggen. Zeg je op, dan stopt de verzekering een maand later. Er zijn ook inboedelverzekeringen zonder opzegtermijn. Je hebt dan dus drie keuzes:

  • Je neemt samen jouw inboedelverzekering. Hiervoor schrijf je je partner bij op je inboedelverzekering. Geef meteen door bij de verzekeraar wat de geschatte waarde van jullie gezamenlijke inboedel is. 
  • Je neemt samen de inboedelverzekering van je partner.
  • Je sluit samen een nieuwe inboedelverzekering af. Dit is vaak de voordeligste optie.

Let op: je oude inboedelverzekering wordt niet automatisch stopgezet als je een nieuwe afsluit. Je moet deze dus zelf opzeggen bij de verzekeraar. Heb je via Independer een inboedelverzekering afgesloten? Als wij de tussenpersoon zijn, kunnen wij dit voor je doen. Neem daarvoor contact op met de klantenservice.

Situatie 2: één van jullie heeft een inboedelverzekering

Heb jij alleen een inboedelverzekering? Dan heb je twee keuzes:

  • Je neemt samen jouw inboedelverzekering. 
  • Je sluit samen een nieuwe inboedelverzekering af. 

Een nieuwe inboedelverzekering afsluiten, is vaak de voordeligste optie. Je situatie verandert namelijk volledig. Zo woon je nu samen in een woning, heb je een andere inboedelwaarde en vaak een andere woning. Je kunt gratis inboedelverzekeringen vergelijken om te checken welke het beste bij jullie aansluit. 

Soms is het in het eerste jaar niet mogelijk je inboedelverzekering op te zeggen. In dat geval kun je samen jouw inboedelverzekering nemen, en na dit jaar een nieuwe afsluiten. 

Situatie 3: jullie hebben allebei nog geen inboedelverzekering

Heb je allebei nog geen inboedelverzekering? Dan is een gezamenlijke inboedelverzekering zo geregeld. Vergelijk inboedelverzekeringen om te zien welke het beste bij jullie situatie past. In de vergelijker vul je bij mijn gezinssituatie ‘samen’ in. 

Goed om te weten: in de vergelijker vul je het hoogste netto maandinkomen in. Verzekeraars gebruiken dit inkomen om de waarde van jullie spullen in te schatten. 

Inboedelverzekering zonder samenlevingscontract of huwelijk?  

Een samenlevingscontract of getrouwd zijn is niet nodig voor het afsluiten van een gezamenlijke inboedelverzekering. Sta je bij de gemeente ingeschreven op hetzelfde adres? Dan is dit voor de verzekeraar voldoende. Vul bij aanvraag van je inboedelverzekering in dat je samenwonend bent. 

Denk ook aan je overlijdensrisicoverzekering

Niet zo leuk om over na te denken, maar wel belangrijk: de overlijdensrisicoverzekering. Hiermee voorkom je dat je partner in financiële problemen komt nadat jij overlijdt. Jouw inkomen wordt dan tijdelijk opgevangen met een eenmalig, zelfgekozen bedrag. Lees hier meer over de overlijdensrisicoverzekering om te zien of dit in jouw situatie handig is.