Pas op met de aflossingsvrije hypotheek!

Stijgende WA-premies autoverzekering: 18-jarigen betalen de hoofdprijs
10 december 2018
Verzekerd voor fietsongelukken en wilde kinderen: de aansprakelijkheidsverzekering in zeven begrippen
10 december 2018

Honderdduizenden huizenbezitters met een hypotheek waarop ze niet of niet genoeg aflossen, dreigen in de problemen te komen. Daarom starten banken de campagne ‘Aflossingsblij’.

Volgens de vier grootste grote banken kunnen zo’n 265.000 huishoudens in de problemen komen door hun aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheekvorm was vooral populair in de jaren ’90, maar wordt aan nieuwe huizenkopers niet meer aangeboden. Aflossingsvrije hypotheken hebben één groot voordeel: lage maandlasten. 

Je lost namelijk niets af, je betaalt alleen rente. Maar wie geld leent voor een huis zonder af te lossen kan later in de problemen komen. Want na 30 jaar rente betalen, blijft de schuld gewoon staan. Dan sluit je na 30 jaar toch gewoon een nieuwe hypotheek af? Daar zit de crux: dat is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld door strengere regels of een ander inkomen. Dan zit er niet veel anders op dan het huis verkopen en de schuld aflossen met de opbrengst. Maar waar ga je dan wonen? Een huurhuis is niet altijd haalbaar. Een nieuwe hypotheek ook niet.

Daarom starten de banken nu met een campagne ‘Aflossingsblij’ waarin ze wijzen op het belang van aflossen. Opmerkelijk, omdat diezelfde banken de aflossingsvrije producten verkocht hebben.
Maar de toezichthouders wijzen al langer op deze gevaren, wat de banken noopte tot actie.

‘Schrap extra kosten’

De Vereniging Eigen Huis vindt alleen een voorlichtingscampagne niet ver genoeg gaan. De belangenbehartiger van huizenbezitters pleit voor soepelere regels bij het aflossen. Nu brengen banken daarvoor soms nog kosten in rekening, die klanten er juist van weerhouden om extra af te lossen.

Moet je wel aflossen?

Sommige deskundigen wijzen er bovendien op dat aflossen niet voor iedereen het beste is. Als er sprake is van een relatief kleine aflossingsvrije hypotheek kan dat juist voordelig zijn: de maandlasten zijn laag, zodat er nog geld overblijft, bijvoorbeeld als aanvulling op het pensioen.