Overheid betaalt mee aan energiezuiniger huis

reisverzekering
Terug van vakantie met een krasje: autoschade claimen of niet?
2 september 2019
Misleidende verkopers blijven energiecontracten aansmeren
2 september 2019

Plannen om je woning te isoleren? Dan hebben we goed nieuws, want vanaf 2 september kun je daar weer subsidie voor krijgen. De Rijksoverheid heeft voor de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) 84 miljoen euro beschikbaar gesteld. Deze regeling duurt uiterlijk tot eind 2020, maar de verwachting is dat de pot voor die tijd al leeg is. Ook in de afgelopen drie jaar vroegen mensen deze subsidie gretig aan.

Dubbel besparen

Voldoe je aan de voorwaarden voor deze subsidie? Dan krijg je ongeveer 20% van de isolatiekosten vergoed. Dus was je van plan om alleen je dak te isoleren? Overweeg dan ook om nog wat meer te isoleren. Gebruik je daar (een deel van) je spaargeld voor? Dan is het rendement dat je behaalt door energiebesparing hoger dan de spaarrente die je tegenwoordig krijgt. Heb je wat minder budget om aan isolatie van je huis te besteden? Begin dan met alleen spouwmuurisolatie. Dit is relatief goedkoop en snel geregeld. Vaak kan spouwmuurisolatie al binnen één dag worden aangebracht op je woning. Wil je weten of je woning geschikt is? Of wil je weten wat het kost en wat het oplevert? HomeQGo kan voor jou een berekening maken wat je kan verwachten.

Voorwaarden

Om voor de subsidie in aanmerking te komen gelden de volgende voorwaarden:

  • Je vraagt de subsidie aan voor je hoofdverblijf, en niet voor een vakantiewoning.
  • Het maximale bedrag is € 10.000,-.
  • Je hebt niet eerder subsidie ontvangen vanuit de SEEH.
  • Je moet minimaal twee grote energiebesparende isolatiemaatregelen nemen.
  • Je vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen zijn uitgevoerd en betaald.
  • De maatregelen zijn niet vóór 15 augustus 2019 uitgevoerd.
  • Voor een aan- of uitbouw krijg je geen subsidie.
  • De maatregelen moeten uitgevoerd zijn door een erkend bouwbedrijf.

Woon je in een appartement?

Als je in een koopappartement woont, worden isolatiemaatregelen geregeld vanuit de Verenging voor Eigenaren (VvE). Goed om te weten dat er vanuit de SEEH ook speciaal voor VvE’s een budget beschikbaar is gesteld. Heel wat lager, het gaat om 12 miljoen euro voor het uitvoeren van maatregelen en 2 miljoen voor o.a. advies. Voor beiden geldt trouwens wel dat wanneer het budget opgemaakt is, je achter het net kan vissen. De ervaring leert wel dat het budget voor VvE’s minder snel opgemaakt wordt, omdat de besluitvorming wat meer tijd vergt.