Op wintersport? Dit valt onder de reisverzekering

A10 gevaarlijkste weg van Nederland
19 februari 2016
Pensioen aanvullen al vroeg belangrijk
18 mei 2016

Op wintersport? Dit valt onder de reisverzekering

Wellicht pak jij ook binnenkort je koffers voor een welverdiende wintersportvakantie. Zorg er dan voor dat je niet onverzekerd de bergen in gaat. De wintersportverzekering is geen losse verzekering, maar een aanvullende dekking op je reisverzekering. Hoe zit dat precies en wat is er wel en niet verzekerd?

Bij sporten als skiën of snowboarden is een val snel gemaakt. De kans op blessure is daarom groter dan bij de gemiddelde zonvakantie. Ook neem je vaak kostbare spullen mee. Met een wintersportdekking ben je verzekerd voor ongelukken op de piste of de diefstal van je materiaal.

Wintersporten en de reisverzekering

Niet alleen medische hulp valt onder de wintersportdekking. Ook onderstaande zaken kun je claimen bij je reisverzekering.
  • Medische bijstand direct na een val. Soms is de ‘schade’ zo groot dat een helikopter je van de piste haalt. Een dure hulpactie. Volgt een ziekenhuisopname, dan wordt de zorg deels vergoed uit je zorgverzekering.
  • Is je wintersportuitrusting gestolen of beschadigd? Je krijgt dan de dagwaarde vergoed. Verzekeraars bepalen hoe snel ze de spullen afschrijven. Bij diefstal is het een voorwaarde dat je bij de politie ter plaatse aangifte doet.
  • Sommige kosten zijn indirect. Bijvoorbeeld wanneer je langer moet blijven door een ziekenhuisopname. Of je ging heen met de auto maar je moet per vliegtuig terug. De kosten daarvan vallen onder de dekking. Dit geldt overigens niet voor de vakantiedagen die je misloopt als je eerder terugkeert. Daarvoor dient de annuleringsverzekering.
  • Als je door een blessure niet meer de piste op mag, dan kun je de huur van de ski's voor de resterende dagen bij de meeste verzekeraars gewoon claimen. Ook geboekte skilessen en de tijd dat je niet van de skipas gebruik maakt, komen in aanmerking voor vergoeding.

Off-piste skiën

Zoals bij iedere verzekering wordt van je verwacht dat je geen onverantwoorde risico’s neemt. Bij off-piste skiën of snowboarden zoek je zelf het gevaar op en heb je geen recht op een vergoeding als het mis gaat. Tenzij je professionele begeleiding had ingeschakeld.

Is de reguliere piste met jouw kunde en ervaring geen uitdaging meer? Je kunt in dat geval voor off-piste avonturen een uitgebreide wintersportverzekering afsluiten. Onder andere de NKBV biedt dit aan.

Medische kosten extra verzekeren

De medische kosten na een wintersportongeluk zijn gedekt vanuit je zorgverzekering. Toch loop je zelf ook een risico op hoge kosten. Verzekeraars vergoeden de zorgkosten namelijk maximaal voor het tarief dat zorgverleners in Nederland vragen. Kom je in een duurder buitenlands ziekenhuis of privékliniek terecht, dan betaal je de meerprijs zelf. Met een aanvullende verzekering voor medische kosten kun je je hiertegen verzekeren.

Je weet nu wat er globaal onder de wintersport- en reisverzekering valt. Lees goed de exacte voorwaarden van de verzekering voordat je op pad gaat. Mocht het fout gaan, dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over de financiële gevolgen.