Hoverboards worden steeds populairder, maar voor je erop stapt, kun je beter maar even eerst je verzekeraar bellen. De kans dat je niet verzekerd bent, is namelijk behoorlijk groot.
Een derde van de verzekeraars biedt helemaal geen aansprakelijkheidsdekking voor hoverboards. Als je dus schade toebrengt aan een persoon of aan andermans eigendom, kun je behoorlijk de klos zijn: daarvoor draai je dan zelf op.
Bij ASR bijvoorbeeld, draai je hoe dan ook zelf op voor de schade. Of het ongeval nou plaatsvindt op de openbare weg of op privéterrein. Ook bij grote verzekeraars als SNS en Ohra kun je nooit een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering.
Andere verzekeraars stellen vaak specifieke eisen, blijkt uit het onderzoek. Zo biedt ABN Amro dekking, zolang je niet harder kan dan 16 km/u. Reaal keert alleen uit als de schade op eigen terrein wordt gemaakt én je het apparaat niet sneller gaat dan 6 km/u.
Bij ZLM ligt het weer een beetje anders: volwassenen zijn niet gedekt, kinderen weer wel. De meeste verzekeraars beschouwen de hoverboards als kinderspeelgoed en vallen op die manier dan ook onder de aansprakelijkheidsdekking.
Wil je precies weten of en wat jouw verzekeraar dekt? Dan kun je het best even bellen. Uit de kleine lettertjes wordt het vaak namelijk niet duidelijk voor consumenten.
Dat de verzekeraars moeilijk doen, is trouwens helemaal niet zo vreemd. Het rijden op de openbare weg met zo’n gemotoriseerd voertuig zonder stuur is namelijk gewoon verboden.
Als een politieagent je pakt op de openbare weg, ben je dan ook behoorlijk de pineut. Dat geldt trouwens ook voor vergelijkbare apparaten als elektrische skateboards en zogeheten airwheels.
De boetes beginnen bij 90 euro, voor het niet kunnen tonen van een verzekeringsbewijs of omdat er geen kentekenplaatje opzit, tot 360 euro voor het onverzekerd rondrijden zelf. Daarnaast kan de agent ook je gadget in beslag nemen als zijn pet verkeerd staat. Volgens het OM gebeurt dit enkele tientallen keren per jaar.
Ondanks dat je er op de openbare weg dus niet mee mag rijden, groeit het aantal verkochte hoverboards aanzienlijk. Volgens Bol.com werden er afgelopen maand 137 procent meer verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het zou gaan om ‘honderden’ artikelen.