Negatieve spaarrente dichterbij, maar ook een lichtpuntje voor spaarders

Aantal scheidingen stijgt met bijna 18% in tien jaar
1 oktober 2019
Dag ‘gewone’ Euro 95, hallo E10 benzine
1 oktober 2019
geld

Door het nieuwe rentebesluit van de ECB is een negatieve spaarrente dichterbij. De aangekondigde lagere belasting op spaargeld is een lichtpuntje voor spaarders.

Negatieve spaarrente dichterbij na ECB-besluit

Deze week heeft de Europese Centrale Bank (ECB) besloten om de beleidsrentes te verlagen. Daarmee is ook een negatieve spaarrente dichterbij gekomen.

Banken kunnen momenteel goedkoop aan geld komen om uit te lenen en hebben uw spaargeld eigenlijk niet nodig. Daarnaast is meer spaargeld aantrekken nadelig. Banken betalen namelijk een boeterente van -0,5% (dit was -0,4%) als ze kapitaal dat niet direct kan worden uitgeleend, stallen bij de centrale bank.

Tot dusver durft geen enkele bank het aan om een negatieve spaarrente te rekenen aan particulieren. Van Lanschot en Triodos hebben wel de stap gezet naar een spaarrente van 0%. Beide banken bedienen echter specifieke doelgroep en schatten in dat zij een spaarrekening zonder rente accepteren.

Voor de overige banken geldt dat zij een negatieve spaarrente zo lang mogelijk uitstellen, uit angst voor reputatieschade en weglopende klanten. De vraag is hoelang ze dat volhouden.

Eerder al lieten we zien dat huizenbezitters deels betalen voor het verlies op spaargeld. Hoewel ook de hypotheekrente daalt, laten banken de marges momenteel oplopen.

Lagere belasting op spaargeld als lichtpuntje

Er komt ook een lichtpuntje voor spaarders aan in de vorm van minder belasting op spaargeld. Vanaf 2022 betaalt u namelijk geen belasting wanneer u minder dan 400 euro aan rente ontvangt. Dit heeft Staatssecretaris van Belastingzaken Menno Snel vorige week bekend gemaakt.

Hiervoor registreert de Belastingdienst over 2 jaar apart hoeveel spaargeld u heeft, naast ander vermogen en schulden. Om uw jaarlijkse rente te bepalen wordt uitgegaan van de gemiddelde Nederlandse spaarrente in het voorgaande jaar. Met de huidige lage spaarrente komt dit neer op een belastingvrije drempel van 445.000 euro.

Zo is de belasting op spaargeld vanaf 2022 ook meteen gekoppeld aan de werkelijke spaarrente. Nu gaat de Belastingdienst nog uit van een relatief hoog rendement op spaargeld, terwijl die in werkelijkheid flink tegenvallen. Een ergernis voor veel spaarders.

U moet echter nog even geduld hebben. Daarom voor nu, 4 keer een hoger rendement op spaargeld:

1.    Kies de vrij opneembare spaarrekening met de hoogste rente (tot 0,25%).
2.    Bekijk het aanbod deposito sparen met interessante buitenlandse banken (tot 1,35%).
3.    Ga sparen met een vaste maandelijkse inleg voor een hogere rente (tot 2,00%)
4.    Niet sparen, maar wel meer rendement voor jouw vermogen. Start met fondsbeleggen.