Aantal scheidingen stijgt met bijna 18% in tien jaar

Zuinig energielabel leidt tot hogere verkoopprijs
1 oktober 2019
geld
Negatieve spaarrente dichterbij, maar ook een lichtpuntje voor spaarders
1 oktober 2019

Het aantal echtscheidingen in Nederland steeg in tien jaar tijd met bijna 18%. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het onderzoek laat ook het percentage gescheiden inwoners per gemeente en provincie zien. De verschillen zijn groot. Een van de meest opvallende conclusies: in slechts drie gemeenten daalde het aantal gescheiden inwoners.

Grote provinciale verschillen

Flevoland spant de kroon en heeft, met een percentage van 10,2%, het hoogste percentage gescheiden inwoners binnen de provinciegrenzen. Overijssel kent het laagste percentage gescheiden inwoners (7,9%).

Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners het sterkst toe in de noordelijke provincies. In Friesland met 36,4% en in Drenthe met zelfs 38,8%. Een behoorlijk verschil met Zuid-Holland, waar de toename van gescheiden inwoners op 12,6% ligt.

Percentage gescheiden inwoners daalt in slechts 3 gemeenten

In slechts drie gemeenten, Amsterdam, Diemen en Vlieland, daalde het aantal gescheiden inwoners. In de rest van Nederland nam het percentage toe. Vooral in de noordelijke gemeente, zoals Emmen.

“Vaak hebben veranderingen in je leven ook een flinke financiële impact. Dat geldt voor leuke dingen als een kindje krijgen of een huis kopen, maar ook voor vervelende gebeurtenissen zoals scheiden. Zo lopen veel mensen na een scheiding vast in de fiscale regelgeving rondom een hypotheek. En ook op gebieden als zorgverzekering, pensioen en autoverzekering, moeten beslissingen gemaakt worden. Kortom, er komt veel op je af in periode dat je hoofd daar waarschijnlijk niet naar staat, laat je dus goed informeren.”