Minder sparen door lage spaarrente, wat dan wel?

Autoverzekering per kilometer nog geen succes
16 februari 2018
Steeds kleiner rentevoordeel NHG. Kan de hypotheekgarantie goedkoper?
22 februari 2018
geld

Spaar jij ook minder? Je bent niet de enige. Nederlandse huishoudens hebben in totaal meer spaargeld dan een jaar eerder, maar we leggen netto wel minder geld in. Dat is niet gek, aangezien de spaarrente nog steeds bijzonder laag staat. Hoe staat het er nu eigenlijk voor met ons spaargeld? Belangrijker nog, wat zijn de alternatieven?

Aan het einde van vorig jaar stond er voor in totaal ruim 339 miljard euro op onze bankrekeningen. Een groei van 2,3 miljard euro. De toename komt vooral door de bijgeschreven rente. Zelf legden we slechts 300 miljoen euro aan spaargeld in.

Waar staat ons geld?

Het merendeel van ons spaargeld (85%) staat nog altijd op vrij opneembare spaarrekeningen, ook al levert dat juist weinig rente op. De overige 15% van ons spaargeld (50 miljard euro) staat op een deposito met vaste looptijd. Daar vallen ook fiscaal aantrekkelijke bankspaarrekeningen onder voor het aflossen van de de hypotheekof opbouwen van pensioen.

De hoogste spaarrente

De hoogste spaarrente op dit moment is slechts 0,45%, bij de Anadolubank. Bij de grootbanken is het slecht gesteld met de spaarrente. Daar ontvang je een schamele 0,05% over je spaargeld. Triodos Bank is hekkensluiter en geeft met 0% helemaal geen vergoeding meer.

Wie kiest voor een deposito, krijgt nog een spaarrente die oploopt tot 1 of 2 procent. Het nadeel is dat je niet zomaar bij je geld komt. Afhankelijk van de looptijd staat je geld minimaal 3 tot maximaal 20 jaar vast. Ook ben je in de meeste gevallen verplicht om een minimaal bedrag in te leggen, zoals 500 of 100 euro.

Alternatieven voor sparen

Het is niet verstandig om al je geld uit te geven omdat sparen toch niets oplevert. Een deposito is qua rente interessanter dan een vrij opneembare (internet)spaarrekening, mits je dat geld voor een bepaalde periode kunt missen. Ook beleggen kan een mogelijkheid zijn om meer rendement uit je geld te halen.

Wil je wat meer zekerheid? Bekijk dan of en hoeveel je kunt aflossen op je hypotheek. Daarmee dalen je maandelijkse woonlasten en houd je meer geld over om te kunnen sparen. Ook een spaarproduct gericht op pensioen kan een goede investering zijn.

Ben je de lage spaarrente ook zo zat? Aflossen op je hypotheek is, samen met sparen voor je pensioen, het overwegen waard. Het hangt ook van je persoonlijke situatie af wat de beste optie is. We kijken graag met je mee, vul hiervoor het onderstaande formulier in.