Misschien hebben jullie, net als zoveel gezinnen, twee auto’s voor de deur staan. En gebruik je je auto vooral om naar je werk te gaan. Als je op dit moment allebei thuis werkt, kan het zijn dat een van de auto’s nu niet gebruikt wordt. Of misschien heb je net een nieuwe auto gekocht, maar ga je er voorlopig nog niet mee de weg op. In dit artikel lees je wat je kunt doen met je autoverzekering als je auto stilstaat.
In Nederland moet iedere auto met een kenteken verplicht minimaal WA-verzekerd zijn. Dit houdt in dat je verzekerd bent als je met jouw auto schade veroorzaakt bij een ander. Zodra het kenteken op jouw naam staat, ben je verantwoordelijk voor de verzekering. Zelfs als je niet in de auto rijdt. Het kenteken van de auto en de verzekering worden geregistreerd bij de RDW. Verzeker je je auto niet? Dan riskeer je een flinke boete.
Weet je zeker dat je je auto voor een langere periode niet gaat gebruiken? Dan kun je ervoor kiezen om het kenteken te schorsen. Dit regel je via de RDW en kost je zo’n 70 euro (voor auto’s tot 15 jaar). Als het kenteken is geschorst, betaal je geen wegenbelasting meer en hoef je je auto niet APK te laten keuren. Daarnaast ben je dan niet verplicht om je auto te verzekeren. Je kunt je autoverzekering stopzetten. Hou er wel rekening mee dat je auto nu ook niet is verzekerd voor brand en diefstal.
Let op: is het kenteken van je auto geschorst? Dan mag de auto niet meer op de openbare weg staan. Ook niet op een openbare parkeerplaats of in een openbare garage.
Staat je auto vrij veel stil, maar wil je er nog wel in kunnen rijden als je ‘m nodig hebt? Dan kan je er beter voor kiezen om het kenteken niet te schorsen. Hou er wel rekening mee dat het niet goed voor je auto is als deze te lang stil staat. Het is daarom aan te raden om eens in de paar weken een stukje (minimaal 20 km) te rijden. En parkeer je auto als het mogelijk is op een droge, overdekte plek.