Schade aan je laptop bij thuiswerken? Wie is verantwoordelijk?

Mijn auto staat stil. Is een verzekering verplicht?
1 april 2020
Voorjaarsschoonmaak: haal de bezem door je verzekeringsmap
1 april 2020

Sinds corona het land in de greep houdt, heeft een groot deel van de Nederlanders zijn kantoorplek verruild voor een thuiswerkplek. Maar lang niet iedereen is gewend aan structureel thuiswerken. Werkplekken worden dan ook vaak met wat kunst- en vliegwerk ingericht. De keukentafel neemt de plaats in van het verstelbare kantoorbureau en het dubbele 24 inch computerscherm is nu het veel kleinere beeldscherm van de (bedrijfs)laptop geworden. Nu de kinderen ook nog eens thuis zijn en wel voelen voor een partijtje voetbal – in diezelfde keuken – zit een ongeluk in een klein hoekje. De vraag is: wie betaalt de kosten voor de omgevallen glaasjes ranja over het toetsenbord en de van tafel gevoetbalde splinternieuwe iPhone? De werkgever? De inboedelverzekering? De aansprakelijkheidsverzekering? Of moeten we zelf in de buidel tasten?

Bedrijfsapparatuur valt onder verantwoordelijkheid van het bedrijf

Als nieuwe thuiswerker is je arbeidsomgeving ineens flink veranderd. Dat geldt ook voor de combinatie van spullen waarmee je werkt. De smartphone is misschien verstrekt door de werkgever maar de laptop kwam nog uit een eigen la tevoorschijn. Morgen wordt de bedrijfslaptop geleverd waarmee je beter kan inloggen op het netwerk, tegelijk met die ergonomische stoel die je nodig hebt voor je rug. Terwijl jij helemaal klaar bent om aan de slag te gaan, springt je nieuwsgierige poes op tafel en tikt net even die iPhone weg. Met een grote barst in het scherm ligt hij op de plavuizen keukenvloer. Wat nu? Deze schade kost je geen geld want de spullen die je van de werkgever in bruikleen hebt vallen ook onder verantwoordelijkheid van die werkgever. Overigens staat er in de meeste clausules wel dat roekeloze omgang met de spullen is uitgesloten.

Hoe zit het met schade aan je eigen apparatuur

Niet elke werkgever heeft smartphones, laptops en andere spullen om uit te lenen aan zijn medewerkers. In dat geval gaan collega’s vaak aan de slag met hun eigen apparatuur. Nu wordt de verzekeringsvraag wat ingewikkelder; want ineens zit je misschien met je eigen laptop, die je normaal af en toe eens uit de kast pakt, weken achter elkaar te werken. Stel dat die eerdergenoemde voetbal, ranja of kat schade veroorzaakt, wie is dan verantwoordelijk? De werkgever draagt in deze situatie wel verantwoordelijkheid, maar om discussie te voorkomen is het verstandig om hier vooraf goede afspraken over te maken. Kies je er bijvoorbeeld voor om op je eigen laptop te werken terwijl de werkgever je een bedrijfslaptop aanbiedt, dan ligt de verantwoordelijkheid eerder bij jou dan de werkgever. Ook zie je vaak ziet dat de werkgever zijn medewerkers een kleine maandelijkse vergoeding betaalt voor het werkgebruik van eigen apparatuur. Daarmee koopt hij schade, onderhoud en slijtage eigenlijk af. Het kan dus van bedrijf tot bedrijf verschillen wie verantwoordelijk is voor de schade, vraag er dus goed naar.

Check of je kinderen op de polis staan!

Nu het drukker is in huis loop je meer kans dat er spullen sneuvelen. Veel mensen hebben hiervoor ook gewoon een inboedelverzekering. Veerman: Niet iedereen weet dat de voorwaarden bij inboedelverzekeringen de laatste jaren zijn veranderd. Zo stellen verzekeraars strengere eisen aan dekking bij elektronica dan een aantal jaren geleden. Als je je telefoon of tablet thuis beschadigt, dan wordt dit door de meeste verzekeraars uitsluitend vergoed met een all-riskpakket. Vaak zit er bovendien nog een eigen risico of een maximumvergoeding aan vast.

Iets anders dat mensen zich niet altijd realiseren is dat de verzekeraar stelt dat je moet opgeven als je gezinssamenstelling verandert. Als je nooit hebt opgegeven dat je inmiddels kinderen hebt, kan de verzekeraar je claim fronsend afwijzen als je zegt ‘die kleine van me heeft er een glas ranja overheen gegooid. Je polisblad checken om te zien of de gezinssamenstelling klopt en eventueel aanpassen, is klusje van een paar minuten.