Meer mensen in aanmerking voor een NHG-hypotheek in 2021

Geschil tussen particulieren niet verzekerd
6 oktober 2020
Bon dia Dushi!
29 oktober 2020

De kostengrens voor een NHG-hypotheek wordt verhoogd naar 325.000 euro. Profiteer van extra zekerheid, rentekorting en ruimere hypotheeknormen.

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is nu nog mogelijk bij een woningwaarde tot 310.000 euro. In 2021 stijgt de kostengrens voor een NHG-hypotheek naar 325.000 euro. En kiest u voor energiebesparende maatregelen, dan is dit zelfs 344.500 euro.

Door de hogere NHG-grens blijft de garantie ook volgend jaar bereikbaar, bij de verwachte huizenprijsstijging. De kosten voor een NHG-hypotheek in 2021 blijven gelijk, namelijk eenmalig 0,7% van de hypotheeksom.

Voordelen van Nationale Hypotheek Garantie

Binnen de kostengrens is het mogelijk om een huis te kopen met Nationale Hypotheek Garantie. Maar ook bij oversluiten kunt u NHG toevoegen aan de hypotheek. Dit heeft een aantal voordelen.

●    Extra zekerheid: NHG biedt hulp bij betalingsproblemen, bijvoorbeeld met een tijdelijke rentepauze. En bij verkoop met verlies, kan de restschuld onder voorwaarden worden kwijtgescholden.
●    Rentekorting: in ruil voor de NHG-zekerheid bieden geldverstrekkers vaak korting op de hypotheekrente.
●    Ruimere hypotheeknormen: onder NHG hanteren geldverstrekkers vaak ruimere hypotheeknormen, bijvoorbeeld voor senioren.

NHG niet voor iedereen interessant

Een NHG-hypotheek is niet voor iedereen interessant. Ten eerste is de extra zekerheid niet altijd nodig. Kiest u voor NHG enkel vanwege de lagere hypotheekrente, bereken dan eerst of het rentevoordeel opweegt tegen de kosten. Weet dat banken ook bij overwaarde korting op de hypotheekrente geven. 

Waar u ook rekening meer moet houden is dat bij NHG, maar 50% van de woningwaarde aflossingsvrij mag zijn. Zonder NHG zijn er een aantal banken die een hoger aflossingsvrij leningdeel toestaan.