Mag je je reis annuleren vanwege het zikavirus?

Autoverzekering: hoe werkt de bonus-malusladder?
10 februari 2016
A10 gevaarlijkste weg van Nederland
19 februari 2016

Mag je je reis annuleren vanwege het zikavirus?

In delen van Zuid-Amerika heerst het zikavirus. De ziekte wordt door muggen overgedragen en is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Het virus kan ernstige geboorteafwijkingen veroorzaken. Voor niet-zwangeren is zika (vooralsnog) relatief onschuldig. Als je een reis geboekt hebt naar Zuid- of Midden-Amerika, kun je die dan annuleren en claimen op je annuleringsverzekering?

De vraag is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen. Daar geldt één belangrijke regel: als je de reis geboekt hebt vóór je wist dat je zwanger was, dan mag je altijd annuleren. Ongeacht of er een medische indicatie is. Heb je de reis geboekt toen de zwangerschap al bekend was, dan mag je alleen annuleren op doktersadvies.

Een (huis)arts kan besluiten dat het om medische of psychische redenen onverstandig is om een reis te maken. Op basis van dat advies kun je een reis annuleren.

Annuleren zonder zwangerschap

Ben je niet zwanger, maar wil je gewoon geen risico lopen dat je het virus oploopt? Dan kun je de reis niet claimen op je annuleringsverzekering. De angst voor besmetting is geen geldige reden voor annulering.

Mag je annuleren bij een negatief reisadvies?

Het is een misverstand dat de annuleringsverzekering uitkeert als het ministerie van Buitenlandse Zaken afraadt om naar een bepaald gebied te reizen. Als dat gebeurt, dan worden de kosten voor omboeken of annuleren vergoed door een andere partij: het Calamiteitenfonds van reisbranche-organisatie ANVR.

De reisorganisatie waar je geboekt hebt, moet dan wel bij de ANVR zijn aangesloten. Momenteel is de uitbraak van het zika-virus nog niet als calamiteit beoordeeld. Kijk op de website van het Calamiteitenfonds om de huidige stand van zaken te zien. Heb je zelf je reis samengesteld zonder tussenkomst van een reisbureau of touroperator, dan kun je geen beroep doen op het Calamiteitenfonds.

Reisorganisaties coulant voor zwangere vrouwen

Hoewel het zikavirus nog niet als calamiteit is aangemerkt, gaan reisorganisaties wel coulant om met zwangere vrouwen die om willen boeken. Grote bedrijven als TUI, Corendon en Thomas Cook hebben inmiddels aangegeven dat ze bereid zijn om reizen om te boeken of te annuleren als vrouwen kunnen aantonen dat ze zwanger zijn.

zikavirus

Een voorwaarde is dat aangetoond is dat het zikavirus op de reisbestemming voorkomt. Dat geldt bijvoorbeeld wel voor Curaçao, maar niet voor Aruba of Bonaire. De complete lijst met landen waar zika is vastgesteld staat op de website van het RIVM.

Kun je niet bij je annuleringsverzekering terecht voor een vergoeding? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je reisorganisatie. De coulance-regeling is alleen houdbaar als het zika-gebied zich niet te snel uitbreidt.