Energie: termijnbedrag aanpassen of niet?
5 juli 2022
Dit jaar al ruim 20% meer woninginbraken
5 juli 2022

De temperatuur loopt de laatste dagen flink op. Het is zomer! Tijd voor een gezellige barbecue of zonnen aan zee. Heb jij dit weekend een stranddag op de planning staan? Dan stap je misschien zonder nadenken met slippers aan achter het stuur. En dat is best gevaarlijk. Ze kunnen namelijk achter de pedalen blijven hangen, of er juist vanaf glijden. Is autorijden met slippers verboden, en hoe zit het met je autoverzekering?

Rijden met slippers niet wettelijk verboden 

In Nederland is autorijden met slippers niet verboden. Het wordt namelijk niet letterlijk in de wet genoemd. Maar in de Wegenwet staat wel de volgende zin: 

“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Deze zin is niet genoeg om een bekeuring uit te delen aan autorijders met slippers. Daarvoor is een specifieke wettelijke bepaling nodig. Toch raden veel instanties autorijden met slippers af. Zo zegt bijvoorbeeld Veilig Verkeer Nederland: “Het is niet verboden, maar zeker niet handig en verstandig”. 

Strengere regels in het buitenland 

In het buitenland zijn de regels soms strenger dan in Nederland. Ga je bijvoorbeeld naar Frankrijk of Spanje? Dan kun je een flink boete krijgen als je betrapt wordt op rijden met slippers. De overheid in die landen ziet autorijden met slippers namelijk echt als een serieus gevaar voor de verkeersveiligheid. Een extra reden om in Frankrijk en Spanje goede schoenen te dragen als je achter het stuur stapt. 

Hoe zit het met je autoverzekering? 

Stel, je veroorzaakt als autobestuurder met slippers een ongeluk. Ben je dan wel goed verzekerd met je autoverzekering? Op internet zijn hier verschillende verhalen over te vinden. In de polisvoorwaarden van Nederlandse autoverzekeraars staat niets over het rijden met slippers. In principe ben je dus verzekerd. Wel wordt er in de polisvoorwaarden gewezen op het feit dat de bestuurder zich niet zó mag gedragen op de weg dat er gevaar kan ontstaan. Hierbij wordt er ook gesproken over de term ‘grove schuld’, wat betekent dat je bewust gevaarlijke situaties opzoekt.

Je kunt dus niet letterlijk aansprakelijk worden gesteld (of een boete krijgen) voor het feit dat je slippers draagt achter het stuur. Wel kunnen de slippers ervoor zorgen dat je in een gevaarlijke situatie belandt. Zo zou je bijvoorbeeld een aanrijding kunnen veroorzaken doordat je niet op tijd kunt remmen. Of dit valt onder ‘grove schuld’ of niet, valt te betwisten. Zorg dat je geen risico loopt en wissel je slippers even om voor gewone schoenen voordat je wegrijdt.

Veilig de weg op in de zomer 

Autorijden met slippers doe je vaak niet bewust. Hoe zorg je dat je op warme zomerdagen toch veilig de weg op gaat? 

  1. Wees goed voorbereid en zorg dat je altijd een paar extra schoenen in de auto hebt liggen. Dan kun je die na een dagje strand snel aandoen. 
  2. Neem zeker in het buitenland geen risico. Zo voorkom je vervelende discussies en problemen. 
  3. Is het bloedheet in de auto en wil je daarom graag je schoenen uitdoen? Zet dan de airconditioning wat hoger en richt de koele lucht op je voeten. Extra voordeel: je concentratie neemt toe als het wat frisser is in de auto.