Meer Nederlanders met zorgen op reis: recordaantal reisverzekeringen afgesloten
5 juli 2022
Mag je autorijden met slippers?
5 juli 2022

Er is behoorlijk wat aan de hand in energieland. Per 1 juli stegen de variabele energietarieven opnieuw. Tegelijkertijd werdt de btw op energie juist verlaagd van 21 naar 9 procent. Sommige energieleveranciers passen daarom automatisch het termijnbedrag aan. Wat is verstandig om te doen: aanpassen of niet?

Over het termijnbedrag

Het termijnbedrag is een vast bedrag dat je iedere maand aan de energieleverancier betaalt. Het is een voorschot op de daadwerkelijke kosten. In de winter is je verbruik namelijk hoger dan in de zomer. Door een vast termijnbedrag voorkom je dat het maandelijkse bedrag erg schommelt. Aan het einde van het jaar staat op de jaarafrekening of je onder de streep nog moet bijbetalen of geld terugkrijgt. 

Wat bepaalt de hoogte van het termijnbedrag?

Verschillende factoren bepalen de hoogte van het termijnbedrag, zoals:  

  • De winter. Een strenge winter kan ervoor zorgen dat het termijnbedrag te laag is en je moet bijbetalen bij de jaarafrekening. Tijdens een warme winter is je energieverbruik lager, waardoor het termijnbedrag misschien te hoog is. Wat je te veel hebt betaalt, krijg je dan terug bij de jaarafrekening. 
  • Het aantal mensen in huis. Gezinsuitbreiding gehad? Dan stijgt je energieverbruik waarschijnlijk en moet je termijnbedrag omhoog als je niet wilt bijbetalen op de jaarafrekening. Gaan je kinderen het huis uit? Dan kan het termijnbedrag juist omlaag. 
  • Besparen en verduurzamen. Vervang je oude apparaten, of ga je aan de slag met het verduurzamen van je woning? Dan daalt je energieverbruik en kan je ook je termijnbedrag verlagen.
  • Overige kosten. Iedere maand krijg je te maken met kosten die betaalt ongeacht hoe hoog (of laag) je energieverbruik is. Denk aan de vaste leveringskosten. Maar ook de netwerkkosten, heffingen en belastingen zijn van invloed op het termijnbedrag. 

Let op: het verlagen van je termijnbedrag werkt niet als lastenverlaging. Je betaalt dan maandelijks wel een lager bedrag, maar verbruik je uiteindelijk meer dan je betaalt hebt? Dan moet je moet een bedrag bijbetalen op je jaarafrekening.

Negatief termijnbedrag

Het kan voorkomen dat je met het verbruik dat je hebt uitkomt op een negatief termijnbedrag. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Je zonnepanelen leveren veel stroom terug aan het net. 
  • De vermindering energiebelasting.  
  • De verlaging van de btw.
  • Je verbruikt relatief weinig gas. 

Het termijnbedrag is een optelsom van stroom en gas. Verbruik je relatief weinig (of geen) gas en leveren je zonnepanelen veel stroom terug aan het net? Dan kan het zijn dat je op een negatief termijnbedrag uitkomt. 

Zie jij een negatief bedrag op je maandoverzicht? Dan krijg je niet gelijk geld op je rekening. De leverancier vraagt namelijk nog steeds een (laag) termijnbedrag, omdat je verbruik per maand wisselt. Aan het einde van het jaar krijg je alles wat je te veel hebt betaald terug van de leverancier. 

Termijnbedrag aanpassen of niet?

Vanaf 1 juli veranderen er verschillende dingen als het gaat om energie. De variabele tarieven gaan omhoog en de btw op energie wordt verlaagd. Veel energieleveranciers hebben daarom een mail gestuurd met informatie. Misschien heeft jouw leverancier advies gegeven om je termijnbedrag aan te passen. Wat is slim om te doen? Sommige leveranciers hebben het termijnbedrag automatisch voor je aangepast. Als het goed is, zetten zij dit op 1 januari 2023 weer terug als de btw weer op 21 % komt te staan. Is dat bij jou niet het geval? Kijk dan of je het termijnbedrag (in elk geval voor een half jaar) wat omlaag kan zetten. Hoe laag precies, dat is afhankelijk van je eigen verbruik en kosten. Gemiddeld komt de besparing door het lagere btw-tarief voor consumenten uit op ongeveer 25 euro. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon hetzelfde termijnbedrag houden. De leverancier verrekend namelijk uiteindelijk de lagere btw netjes op de jaarafrekening.