In 5 stappen goed voorbereid op autovakantie

Een dagje veilig en verzekerd naar het strand: waar moet je op letten?
5 augustus 2020
De mooiste berggebieden in Europa
31 augustus 2020

De zomervakantie is weer begonnen! Voor veel mensen ziet die er dit jaar anders uit dan anders. Natuurlijk gaan er dagelijks alweer vakantievluchten de lucht in. Maar meer mensen dan ooit kiezen nu voor een autovakantie. Belangrijk dus dat je auto voor vertrek helemaal in orde is. Én dat je alles bij je hebt. Vergeet bij het inpakken ook zeker de mondkapjes niet. Per land verschilt het waar en wanneer ze verplicht zijn.

1. Check de corona-maatregelen op je bestemming én onderweg

Waar moet je een mondkapje dragen en hoeveel afstand moet je bewaren tot anderen? De regels op je vakantiebestemming zoek je natuurlijk van tevoren goed uit. Kom je onderweg ook door andere landen? Check dan ook hoe hier de regels zijn. Rij je bijvoorbeeld een lang stuk door Duitsland? Dan stop je vast weleens bij een tankstation langs de snelweg. Ook hier moet je een mondkapje dragen.

2. Vergeet je groene kaart niet

De groene kaart is een officieel document van je autoverzekeraar. Dit is het bewijs dat je auto verzekerd is. Vroeger was dit altijd een groen A4’tje, maar tegenwoordig krijg je hem vaak als pasje, of digitaal als pdf. In veel landen is de groene kaart niet meer verplicht. Maar het is wel handig om hem toch mee te nemen. In geval van schade vind je hierop het telefoonnummer van de alarmcentrale en het polisnummer van je autoverzekering.

3. Check je autoverzekering

Nu we het toch over je autoverzekering hebben; kijk dan gelijk of deze nog up-to-date is. Betaal je nog voor een allriskverzekering, terwijl je auto al acht jaar oud is? Of wil je juist een uitgebreidere dekking? Kies dan een autoverzekering die beter bij je past.

4. Verzeker je voor pechhulp

Je kunt altijd met je auto stil komen te staan langs de snelweg. In Nederland is dat al geen pretje, maar in het buitenland al helemaal niet. Verzeker je daarom voor pechhulp in het buitenland. Dit kan bijvoorbeeld via je reisverzekering. Check wel eerst even of je hier niet al voor verzekerd bent. Bijvoorbeeld via de autodealer, je autoverzekering of de Wegenwacht.

5. Gevarendriehoek, veiligheidshesje en brandblusser

In veel vakantielanden moet je een aantal dingen verplicht in je auto hebben. Zoals een gevarendriehoek, een brandblusser en een reflecterend veiligheidshesje. Kijk voor vertrek welke accessoires verplicht zijn in de landen waar je doorheen rijdt. Zo voorkom je vervelende boetes.