Huizen met rood energielabel zijn 30.000 euro minder waard

Past je verzekering nog wel bij je auto?
6 december 2021
Minder hypotheek met hetzelfde inkomen in 2022
6 december 2021

Huizenkopers letten steeds meer op het energielabel van een woning. De tienduizenden euro’s die nodig zijn om te verduurzamen vertalen zich in de verkoopprijs. ,,Niemand doet nog lacherig over energielabels.”

Uit onderzoek van de universiteiten van Tilburg en Maastricht blijkt dat het energielabel van een woning steeds bepalender wordt voor de prijs. De onderzoekers bestudeerden data van makelaarsvereniging NVM van ruim 450.000 woningtransacties sinds 2018. 

Eengezinswoningen met een rood label (F en G) zijn in de eerste helft van dit jaar ruim 30.000 euro minder waard dan gemiddeld, afgelopen jaren was dat nog 18.000 euro. Een rood label betekent: hoge stookkosten en grote investering in verduurzaming. Eengezinswoningen met een groen A- of B-label zijn juist bijna 60.000 euro meer waard dan gemiddeld en dat verschil is afgelopen drie jaar verdubbeld. Huizen met zo’n groen label zijn doorgaans gebouwd na 2000 (label B) of 2010 (label A).

Lacherig 

,,Er werd altijd wat lacherig en schamper gedaan over energielabels, maar die tijd is voorbij. Mensen letten er steeds meer op en berekenen welke kosten ze moeten maken om de woning te verduurzamen en hoe hoog de energierekening zal zijn’’, zegt hoogleraar economie Dirk Brounen, hoogleraar economie in Tilburg. ,,Die 30.000 euro minder die je voor een woning met een rood label betaalt, zijn ongeveer de kosten die je nog moet maken om naar een C-label te kunnen. Wil je zo’n woning naar een energielabel A krijgen dan is er nog veel meer geld nodig. Mensen zijn daar steeds alerter op. Ze weten dat ze die kosten een keer gaan krijgen en dat wordt in de aankoopprijs meegenomen.’’ 

Het onderzoek loopt tot medio dit jaar, Brounen denkt dat de verschillen sindsdien nog fors hoger zijn geworden door de sterk gestegen energieprijzen van afgelopen maanden.

Jaren 30

Wie valt voor de charme van een originele jaren 30-woning krijgt een lange lijst duurzaamheidsmaatregelen voor de kiezen: spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, hr(++)glas waarvoor ook vaak nieuwe kozijnen nodig zijn. En dan nog zit je vaak ‘maar’ op label C, want de spouw was vroeger veel nauwer dan tegenwoordig waardoor er minder isolatiemateriaal tussen past.

Niet overal speelt het energielabel een grote rol. In totaal overspannen woningmarkten zoals Utrecht, Amsterdam en andere grote steden wordt bijna alles tegen topprijzen verkocht. Een groen energielabel maakt er niets uit. Maar een rood F- of G-label zorgt ook daar nog wel voor iets lagere verkoopprijzen.

Rentekorting

Hypotheekverstrekkers houden al langer rekening met het energielabel. Volgens vergelijkingssite Independer geven inmiddels dertien geldverstrekkers een korting van ongeveer 0,2 procent op de hypotheekrente als er een duurzaam huis wordt gekocht. ,,Op een lening van 400.000 euro is dat toch zo’n 65 euro minder rente per maand’’, zegt Marga Lankreijer. Wie een lening neemt voor een energieneutraal huis is zelfs 0,4 procent minder rente kwijt dan bij de aanschaf van een woningen met een F- of G-label.

Brounen: ,,Er zijn ook banken die woningen met een rood label niet geheel willen financieren. Want een hypotheekverstrekker gaat een relatie van dertig jaar met je aan en die wil niet dat het problematisch is vanwege het energielabel als jij je huis over vijf of tien jaar wilt verkopen.’’

De energiezuinigheid van een woning gaat een steeds grotere rol spelen bij de verkoop, denkt Brounen. ,,Een huis met een groen label verkoopt nu gemiddeld 39 dagen sneller en een rood label duurt drie weken langer. Een energielabel staat vaak ook voor de kwaliteit van de woning.  Als de druk op de woningmarkt minder wordt en mensen weer tijd hebben om na te denken en te onderhandelen, zullen de prijsverschillen tussen verschillende energielabels groter worden. Helemaal als verduurzaming vanuit de overheid minder vrijblijvend wordt en er bijvoorbeeld hogere belasting op woningen met een laag energielabel komt. Wie nu een eigen huis heeft en 5000 euro op de spaarrekening tegen 0 procent rente, kan beter de spouwmuur isoleren of zonnepanelen nemen. Die investering is binnen vijf jaar terugverdiend.’’