Huis verhuren? Let op je opstalverzekering

Dekt reisverzekering ook een dagje uit?
5 augustus 2020
Een dagje veilig en verzekerd naar het strand: waar moet je op letten?
5 augustus 2020
Hypotheekvormen

Het is een slim idee: je huis verhuren als je zelf op vakantie bent. Je verdient wat geld en je huis staat niet leeg. En heb je zin in een goedkoop weekendje weg? Dan kan je huizenruil doen met vrienden of familie. Maar veel mensen weten niet dat je wel op je opstalverzekering moet letten. Je bent namelijk niet automatisch verzekerd als je je woning (gedeeltelijk) verhuurt. 

Mag je je huis verhuren?

Wil je je huis verhuren? Check dan eerst of dat wel mag. Heb je een koophuis? Lees dan goed de voorwaarden van je hypotheek door. Van veel geldverstrekkers mag je je huis namelijk niet verhuren als je hypotheek nog loopt. Woon je in een huurhuis? Dan moet je huurbaas altijd toestemming geven voor het (tijdelijk) verhuren van je huis. Of de woningcorporatie, als je in een sociale huurwoning woont. 

Let op: ook al heb je toestemming, je bent niet automatisch verzekerd. Dat komt omdat je opstalverzekering is afgestemd op je eigen situatie. Het risico voor de verzekeraar verandert als er (tijdelijk) andere mensen in je huis wonen. Daardoor kan de opstalverzekering gewijzigd worden. Het kan zijn dat je meer gaat betalen. Of dat bepaalde dingen niet langer verzekerd zijn. 

Huizenruil of betaalde verhuur 

Bij verhuur is er geen sprake meer van privégebruik. Daarom dekt je opstalverzekering geen schade meer. Dit geldt voor verhuur waar je een vergoeding voor krijgt. Bijvoorbeeld als je je huis voor meer dan drie maanden verhuurt. Maar ook bij een gratis huizenruil krijg je vaak geen vergoeding bij schade. Je verzekeraar kijkt naar de frequentie, de duur en wie er in je huis komt. Een eenmalige, korte huizenruil met familie is natuurlijk anders dan je huis een half jaar verhuren aan een expat. 

Verhuur je je huis aan toeristen via Airbnb? Dan biedt de organisatie een verhuurdersgarantie aan. Met die garantie worden schades tot een bepaald bedrag vergoed. Maar het is geen vervanging voor je opstalverzekering. Tegenwoordig hebben heel wat verzekeraars een polis voor incidentele verhuur. Zoals via woningruilsites of huizenruil. Goed om dat te checken. 

Huis verhuren? Hier moet je op letten bij je opstalverzekering

Neem altijd contact op met je verzekeraar voordat je gaat verhuren. Het kan zijn dat je premie en dekking aangepast worden. Daarvoor gelden verschillende voorwaarden. Goed om te weten: je bent in elk geval niet verzekerd voor diefstal en vandalisme door je huurders. Diefstal en vandalisme door anderen is alleen verzekerd als er ingebroken is en er inbraaksporen zijn.

Check bij je verzekeraar: 

  • Hoe vaak en hoelang je mag verhuren; 
  • Of het uitmaakt aan wie je verhuurt; 
  • Of een huurovereenkomst verplicht is;
  • Of ze een eigen risico hanteren. 

Wat gebeurt er als je verhuur niet meldt? 

Geef je verhuur niet door? Dan kan je bij schade voor vervelende verrassingen komen te staan. Het kan zijn dat de verzekeraar de schade gedeeltelijk vergoedt. Of zelfs helemaal niet. Maar gelukkig wijst je verzekeraar je claim niet gelijk af. Ze kijken wat ze hadden gedaan als je de verhuur wel had doorgegeven. Zou de schade vergoed worden? Grote kans dat je nu ook een vergoeding krijgt. Maar hadden ze voorwaarden aan de verhuur verbonden? Dan gelden die nu ook. Denk daarbij aan een beperkte dekking of hoger eigen risico.

En hoe zit het met je inboedelverzekering?

Verhuur je niet alleen je huis, maar ook je inboedel? Dan wil je natuurlijk dat je spullen ook goed verzekerd zijn. Net als een opstalverzekering, biedt een inboedelverzekering niet automatisch dekking als je je huis verhuurt. En gelden er verschillende voorwaarden. We raden je daarom aan om altijd contact op te nemen met je verzekeraar. Zo kom je bij schade niet voor verrassingen te staan. Brengt je huurder eigen spullen mee? Dan zijn die niet verzekerd met jouw inboedelverzekering. Je huurder moet zelf een passende verzekering afsluiten.