Hogere netbeheerkosten in 2021: hoe zit dat?

Alvast voor je gespot!
30 december 2020
Autoschade direct afhandelen
30 december 2020

Vanaf volgend jaar gaan huishoudens meer netbeheerkosten betalen. Deze kosten vallen onder je energierekening en bepalen zo’n 20 procent van het eindbedrag. Netbeheerkosten bestaan uit aansluitkosten, meterhuur en transportkosten. Uit de tarieven van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat de transportkosten per huishouden volgend jaar met gemiddeld 17 euro (exclusief btw) stijgen. 

Wanneer betaal je netbeheerkosten?

Netbeheerders hebben als taak om te zorgen dat de energie van je energieleverancier je woning bereikt. Dus heb je een energiecontract? Dan betaal je altijd netbeheerkosten. De precieze netbeheerkosten zijn afhankelijk van het soort aansluiting dat je hebt. En iedere netbeheerder hanteert zijn eigen tarieven. In Nederland zijn er zeven verschillende netbeheerders. Elke regio heeft een eigen beheerder, die je niet zelf kan kiezen. Aan die netbeheerder betaal je een bepaald bedrag voor het onderhoud en gebruik van de leidingen. Zo komt stroom en gas veilig bij je woning. 

Netbeheerkosten komende jaren steeds hoger

De komende jaren gaan de netbeheerkosten voor huishoudens omhoog. Dat blijkt uit een nieuwsbericht van de ACM. De landelijk netbeheerder TenneT investeert namelijk flink in de overgang naar duurzame energie. Dit heeft effect op de kosten die regionale netbeheerders betalen voor het transport van elektriciteit. En dat zie je uiteindelijk terug op je eigen energierekening. De stijging is geleidelijk: de netbeheerkosten worden de komende jaren steeds wat verhoogd.

Vanaf 1 januari 2021 nieuwe tarieven 

Gemiddeld is een huishouden 323 euro per jaar kwijt aan vaste beheerkosten (bron). De ACM bepaalt het maximale tarief dat netbeheerders mogen rekenen. De netbeheerders zelf maken voor het einde van dit jaar hun definitieve tarieven bekend. Op dit moment hebben alleen Liander N.V. en Westland Infra Netbeheer B.V. dat gedaan.

Stap over en bespaar 

Netbeheerkosten gelden per regio en zijn afhankelijk van je aansluiting. Hogere kosten kan je dus niet omzeilen. Maar een hoge energierekening wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Daar kan je gelukkig wél zelf wat aan doen. Natuurlijk door duurzamer te leven, maar ook door een nieuw energiecontract af te sluiten. De energieprijzen zijn dit jaar namelijk historisch laag. Ondanks de hogere netbeheerkosten kan je dus toch besparen.