[2023] Er zijn behoorlijk wat Nederlanders die er mee te maken hebben: weet jij waar box 2 voor dient?
17 maart 2023
lening
[2023] Financieel gepuzzel bij belastingaangifte toch terug door verstoringen
17 maart 2023

Het is weer zover: tijd om je belastingaangifte over 2022 te doen. Niet echt het allerleukste klusje, maar wél belangrijk. Voordat je je aangifte verstuurt, is het verstandig om alles nog even goed door te nemen. Wist je dat je bijvoorbeeld tot € 3000 belasting kunt terugkrijgen als je een fiscaal partner én een kind onder de 12 hebt? We leggen uit hoe dat zit.

Als je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract hebt, samen een kind en/of een koophuis hebt, dan ben je elkaars fiscaal partner. Dit kan verschillende voordelen hebben. Je mag dan aftrekposten tussen jullie beiden verdelen. Hierdoor krijg je mogelijk meer belasting terug. Eén van die heffingskortingen is de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

WANNEER KOM JE IN AANMERKING VOOR DEZE KORTING?

Werken jullie allebei, woont er in huis een kind dat jonger is dan 12 jaar én heb je een lager arbeidsinkomen dan je fiscaal partner? Dan kun je in aanmerking komen voor inkomensafhankelijke combinatiekorting.

De hoogte van deze korting is afhankelijk van het arbeidsinkomen. Bij een inkomen vanaf 27.350 euro op jaarbasis is deze korting al € 2.534. De korting loopt tot € 3.000.

Heb je co-ouderschap, werk je en staat jullie kind ingeschreven bij de andere ouder? Ook dan kun je in aanmerking komen voor combinatiekorting. Let dan op: jullie kind moet ten minste drie hele dagen per week bij jou wonen en ook drie hele dagen per week bij de andere ouder.

HOE KRIJG IK DEZE KORTING?

Je vraagt deze korting aan door belastingaangifte te doen. Dit kan met het aangifteprogramma op de site van de Belastingdienst of met het aangifteformulier. De Belastingdienst past deze korting toe als je daarvoor in aanmerking komt.