[2023] Heb je een fiscaal partner en een kind onder de 12? Dan kun je tot €3000 belasting terugkrijgen
17 maart 2023
[2023] Acht op de tien Nederlandse jongvolwassenen vinden belastingaangifte ingewikkeld
17 maart 2023
lening

Het aangifteprogramma bij de Belastingdienst zou dit jaar voor het eerst automatisch aftrekposten verdelen voor geliefden die samen aangifte doen. Dit om tot de gunstigste verdeling te komen en de aangifte voor stellen makkelijker te maken. Door verstoringen is dit bij meerdere aangiftes toch mislukt.

De Belastingdienst meldt dat het maken van die optimale verdeling “in specifieke situaties” toch niet goed werkte. Daarom heeft de fiscus de functionaliteit weer uit het aangifteprogramma verwijderd.

Het is onduidelijk in welke situaties er geen optimale verdeling is gemaakt en hoeveel mensen hier bij hun belastingaangifte nadeel van hebben ondervonden. “Dat zijn we nog aan het analyseren”, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst.

Mensen bij wie de verdeling niet goed is gelukt, worden door de Belastingdienst benaderd. “Zij kunnen zelf niet weten of dit bij hen het geval was. Dat zien wij alleen aan de achterkant.”

Zo is het financiële gepuzzel bij de belastingaangifte toch weer terug. Aan het einde van het invullen van de belastingaangifte kun je als fiscale partners aftrekposten verdelen en kijken bij wie die het gunstigst uitpakken. Daarvoor moet je nu dus weer zelf schuiven met de aftrekposten.