Zonnepanelen minder in trek: wat is er aan de hand en wat kun je doen?
31 oktober 2023
Camperreizen Amerika
8 december 2023

De gasprijzen stijgen en dat leidt tot duurdere nieuwe energiecontracten. Sommige energiebedrijven verhoogden hun tarieven met wel 14 procent, stelt vergelijkingssite Keuze.nl. Veel Nederlanders staan daardoor voor een lastige keuze: nu een nieuw contract afsluiten, of toch wachten tot de prijzen dalen?

Waar komt de verhoging vandaan?

Het speelt mee dat de winter eraan komt. Voorheen had dat niet zoveel impact, maar de laatste jaren zie je dat de gasprijzen dan wat stijgen. Ook geopolitieke spanningen spelen mee: Veel gas dat we in Europa gebruiken komt uit landen rondom Israël. Omdat de onrust in die regio mogelijk leidt tot een lager aanbod, stijgt de gasprijs.

Wie zijn hier de dupe van?

De mensen die nu nog afhankelijk zijn van gas om hun huis te verwarmen en te koken: Nederlanders die al van het gas af zijn, hebben er geen last van.

Komen er meer stijgingen aan?

De gasprijs kan erg schommelen. Als we in Europa een zachte winter krijgen, gaan de gasprijzen waarschijnlijk weer dalen. Maar het omgekeerde kan ook. En geopolitieke spanningen spelen ook mee, maar die zijn net als het weer ook moeilijk te voorspellen. Wel stijgt komend jaar waarschijnlijk de belasting op energie en stijgen de maandelijkse netbeheerderkosten vanaf 2024 met gemiddeld €8 per huishouden, voegt Kerkhof toe.

Is het slim om nu een nieuw contract af te sluiten?

Dat is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als je huidige contract afloopt, kun je erop speculeren dat de gasprijzen dalen en voorlopig een variabel of dynamisch contract aanhouden. Maar vraag jezelf dan wel af of je een eventuele verhoging kan en wil betalen. Wil je dat risico niet nemen, dan kan het verstandig zijn om de prijs wel vast te zetten.

Een reden om dit jaar wel een vast contract af te sluiten: Het prijsplafond op energie verdwijnt vanaf 1 januari. Dit jaar betalen huishoudens niet meer dan €0,40 euro per kWh en €1,45 euro per kuub gas tot een jaarverbruik tot 2900 kWh en 1200 kuub gas. Wie zich het komende jaar wil verzekeren van prijzen onder het prijsplafond, doet er dus goed aan om nu een contract af te sluiten. Maar het is geen zekerheid dat de variabele prijzen komend jaar boven het energieplafond uitkomen.

Wie een nieuw contract afsluit, moet zich zeker niet blindstaren op een mooie bonus om klant te worden. Het risico bestaat dat je je daardoor laat leiden en het belangrijkste uit het oog verliest: de energiekosten. Uiteindelijk is dat toch het belangrijkste.

Wat kan ik doen om deze winter op mijn energierekening te besparen?

De standaard tips kan iedereen al wel dromen. Onder een dekentje zitten in plaats van de verwarming aan, radiatorfolie gebruiken, alleen de ruimtes verwarmen die je gebruikt. Simpele dingen, maar het scheelt enorm in de energierekening.

Een andere tip: Stoppen met thuiswerken en overdag naar kantoor gaan. Bespaart je een hoop kosten en is ook nog eens gezellig.