Food tourism: Genieten en leren van de lokale keuken

Misleidende verkopers blijven energiecontracten aansmeren
2 september 2019
Verstandig omgaan met autoschade
1 oktober 2019

Het is één van de leukste onderdelen van je reis: kennismaken met de lokale keuken en het uitproberen van onbekende gerechten. Lokale gerechten zijn niet alleen lekker, je leert er ook veel van: over de geschiedenis, de cultuur en de inwoners van je bestemming. Het zogenoemde ‘food tourism’ wordt dan ook steeds populairder. In veel landen kun je food tours boeken en kooklessen volgen en zo genieten van alles wat de lokale keuken te bieden heeft.

Elk land en elk gebied heeft haar eigen culinaire hoogtepunten. Qua gerechten, ingrediënten én bereidingswijzen. Het is erg leuk en leerzaam om daar kennis mee te maken. Je leert veel over het dagelijkse leven in een land als je het lokale eten leert kennen. Nergens smaakt het eten beter dan in het land van herkomst en bovendien is samen eten de sleutel tot bijzondere ontmoetingen met locals.

Wist je dat?

Meer dan een kwart van de Nederlanders de kwaliteit van het eten als grootste prioriteit ziet bij het kiezen van zijn of haar reisbestemming. 

Als we kiezen voor lekker eten scoort de hoofdstad Rome (46 procent) het best, gevolgd door Parijs (32 procent) en Madrid (28 procent).

37% van de Nederlanders geeft aan een voorkeur te hebben voor lokale restaurants en niet vanzelfsprekend te gaan voor de populaire, bekende toeristenrestaurants. 

77% van de Nederlandse reizigers heeft lokale gerechten, die ze nog niet kenden, op vakantie geprobeerd. 

De ReisMeiden hebben een aantal heerlijke bestemmingen voor jou uitgezocht!

India

Het eten in India is een feest. Van pittige vegetarische curries tot masala dosa en van kip tandoori tot Zuid-Indiase thali: tijdens je India-reis kun je elke dag andere verrassende gerechten proeven. Natuurlijk met een kruidige chai thee erbij! Wil je de Indiase keuken echt leren kennen, boek dan een streetfoodtour in Mumbai. Hierbij proef je de lekkerste vegetarische hapjes en zelfgemaakt ijs bij de beste streetfoodkramen van de stad.

Cuba

Cuba staat misschien niet bekend om haar culinaire hoogstandjes, maar toch kun je ook op dit bijzondere eiland heerlijk eten. Slaap je in een casa particular, bij mensen thuis, dan is de kans groot dat je gastvrouw ook voor een maaltijd kan zorgen. En dan eet je vast en zeker lekker. Ook een aanrader: eten bij een paladar, een huiskamerrestaurant.

Zuid- Afrika

Ook Zuid-Afrika is een paradijs voor liefhebbers van eten en drinken. In Kaapstad kun je kookworkshops volgen bij kamamma’s in een township, of leren koken in de Bo-Kaap in Kaapstad. Stellenbosch is beroemd om haar wijnen. Stap op de fiets en maak een tocht langs een aantal bijzondere biologische wijnboerderijen. Proeven is natuurlijk verplicht.

Piemonte, Italië

Piemonte is de leider van de Italiaanse keuken met zijn witte truffels, chocolade, hazelnoten, Castelmagno en Robiola kaas. Wist je trouwens dat Nutella hier vandaan komt? Ook voor wijnliefhebbers is een vakantie in Piemonte een aanrader: deze regio in Noord-Italië wordt namelijk beschouwd als een van de beste wijnstreken van het land. Zo worden in Piemonte twee typisch Italiaanse wijnen geproduceerd: de Barolo en de Barbaresco.

Conny van Roon & Herma Rozemuller
06 – 20 90 81 89 / 06-20 91 97 68
www.connyreizen.nl