Automobilisten kunnen na een schadegeval veel geld besparen door vooraf te bepalen of een claim echt nodig is. Een rekensom kan helpen om te bepalen wat goedkoper is: claimen, of zelf betalen zodat je niet je no-claimkorting kwijtraakt.
Bijna iedere automobilist krijgt wel eens te maken met een schadegeval. Bijvoorbeeld door een aanrijding, parkeerschade of omdat je dat ene paaltje net over het hoofd ziet. In de helft van alle gevallen claimen bestuurders hun schade bij de verzekeraar, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Q&A Research.
Oudere bestuurders claimen het vaakst een schade. Zo zegt 59 procent van de zestigplussers dit te doen. Jongeren doen dit het minst vaak. Van de groep 18- tot 29-jarigen geeft 48 procent aan dat ze een schade altijd claimen bij de verzekeraar. Maar dat is niet altijd goedkoper. Zo kun je bijvoorbeeld veel geld besparen door vooraf te bepalen of een claim echt nodig is.
Iedere automobilist moet minimaal een WA-dekking hebben. Veroorzaak je zelf schade aan je auto? Dan wordt deze niet gedekt door een WA-verzekering. ,,Een WA-verzekering biedt eigenlijk alleen dekking wanneer je schade aanbrengt aan iemand anders”.
Een WA+ (beperkt casco) is al een stuk uitgebreider dan enkel WA. Zo ben je onder andere gedekt bij schade door diefstal, inbraak en weersomstandigheden. Ook aanrijdingen met dieren en ruitbreuk worden gedekt met WA+. Bij een allriskverzekering wordt ook de schade aan jouw auto gedekt wanneer je bijvoorbeeld zelf schade veroorzaakt aan je auto, bij een lekke band of wanneer de auto te water raakt.
Uit onderzoek van Independer blijkt dat een op de vier automobilisten nooit berekent of het goedkoper is om een reparatie zelf te betalen. ,,Dat is zonde”. ,,Een schade claimen zorgt er namelijk voor dat je terugvalt in schadevrije jaren en dus minder korting krijgt op de premie. Je betaalt dan een aantal jaar een hoger bedrag per maand. Je kunt dus goedkoper uit zijn door de reparatie zelf te betalen. Ook is het altijd verstandig om offertes bij verschillende garages op te vragen zodat je de prijzen met elkaar kunt vergelijken.”
Afhankelijk van het schadegeval zijn er voordelige opties om zelf een reparatie uit te voeren. Zo kun je oppervlakkige krassen eenvoudig wegwerken met een lakstift. Gaat het om kunststof onderdelen zoals een bumper of een onderplaat? Met het juiste gereedschap en de juiste instructies hoef je daarvoor vaak niet naar de garage.
Stel: je bent allrisk verzekerd, hebt vier schadevrije jaren en je jaarlijkse premie bedraagt 575 euro. Hiermee sta je op trede 14 van de bonus-malusladder. Tijdens het inparkeren zie je een paaltje over het hoofd, wat leidt tot herstelkosten van 750 euro. Je dient een claim in bij je verzekeraar. Hierdoor stijgt jouw premie naar 900 euro per jaar. Maar had je de schade zelf betaald? Dan wordt je premie juist goedkoper met een bedrag van 540 euro, omdat je geen schadevrije jaren inlevert. Een verschil van 360 euro over een periode van twaalf maanden.
Is het claimen van de schade echt onvermijdelijk? Houd dan rekening met het eigen risico van je autoverzekering. Dit ligt doorgaans tussen de 130 en 150 euro. Het eigen risico geldt per claim en dus niet zoals bij de zorgverzekering waar je een maximum hebt per jaar.
Vergeet niet dat een schadeclaim invloed heeft op je schadevrije jaren. ,,Heb je de schade zelf veroorzaakt? Dan verlies je doorgaans vijf schadevrije jaren”. ,,Het bedrag van de claim speelt hierbij geen rol. Door het verlies van schadevrije jaren gaat je premie omhoog.”
Heb je achteraf spijt van je schadeclaim? In sommige gevallen kun je achteraf besluiten om de herstelkosten alsnog zelf te betalen. Doorgaans bedraagt de bedenktijd hiervoor een jaar. Dus ook al heeft de verzekeraar de schade uitgekeerd, dan kun je hier binnen een jaar op terugkomen. Je verliest dan geen schadevrije jaren en voorkomt een premiestijging.