De spaarrente daalt minder hard in 2019

Autoschade door winters weer: dit vergoedt je autoverzekering
4 februari 2019
5 tips voor een zorgeloze wintersport
4 februari 2019
lening

In 2019 daalt de spaarrente verder, maar minder hard dan vorig jaar. Lees meer over de spaarrente-ontwikkeling en wat u kunt doen voor een hogere spaarrente.

Spaarrente in dalende trend

De spaarrente zit nog altijd in een dalende trend. Vorig jaar begonnen we met een gemiddelde spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening van 0,26%. We gingen het jaar uit met een gemiddelde spaarrente van 0,19%, aldus de marktonderzoekers van MoneyView. Een daling van om en nabij 25%.

Wie bij een grootbank spaart zag de spaarrente zelfs met 40% dalen. De spaarrente van ABN AMRO, ING en Rabobank ging namelijk van 0,05% naar 0.03%. Bij deze extreem lage rentestand is het de vraag of u daar iets van gemerkt heeft. Toch durven de banken de stap naar ‘geen rente’ (nog) niet te nemen.

Minder renteverlagingen op spaarrekening

Volgens MoneyView is deze ‘magische 0%-grens’ een reden waarom de spaarrente vorig jaar minder vaak is verlaagd. De spaarrente is zo laag, dat er weinig ruimte meer over is voor verdere renteverlagingen. In totaal registreerde ze 86 rentemutaties tegenover 193 rentemutaties het jaar daarvoor. 

De meeste aanbieders hielden het vorig jaar bij 1 renteverlaging. De aanbieders die nog altijd een iets hogere spaarrente bieden hebben nog wat speelruimte. Anadolubank, Argenta,
Garantibank, Moneyou, Nationale Nederlanden en RegioBank hebben hun spaarrente 3 of meer keren verlaagd.

Spaarrente-ontwikkeling in 2019

De daling van de spaarrente zal naar verwachting in 2019 verder afvlakken. Simpelweg omdat deze haast niet meer lager kan. Dit is dan ook het lichtpuntje waar spaarders het dit jaar mee moeten doen. De Europese Centrale Bank beslist pas na de zomer of de beleidsrente in 2019 omhoog gaat. Tot die tijd zijn verhogingen van de spaarrente uitgesloten.

Op zoek naar een hogere spaarrente?

Voor een hogere spaarrente moet u zeker ook eens over de grens kijken. Recent hebben we een aantal interessante buitenlandse spaarrekeningen aan ons renteoverzicht toegevoegd. De sluit u eenvoudig online af, volledig in het Nederlands

We lichten er twee aanbiedingen voor u uit:

●    Spaar nu bij BlueOrange Bank tegen de hoogste rente bij een 1 of  2 jaar looptijd! Nieuwe klanten krijgen bovendien tot wel € 100 cadeau bij opening van hun eerste deposito.
●    De Portugese partnerbank BNI Europa biedt momenteel de hoogste spaarrente bij een 5 jaar looptijd. Open tot en met 24 januari 2019 een depositorekening en ontvang tot € 300,- cadeau.