Autoschade door winters weer: dit vergoedt je autoverzekering

Bewustwording
4 februari 2019
lening
De spaarrente daalt minder hard in 2019
4 februari 2019

Vorige week was het sinds lange tijd weer glad op de Nederlandse wegen. Het risico op kop-staartbotsingen en andere ongelukken is hierdoor groter dan normaal. Houd bij het rijden dan ook voldoende afstand. Heb je toch autoschade als gevolg van het winterse weer, wat vergoedt je autoverzekering dan?

Je botst met je auto ergens tegenaan

Bots je als gevolg van de gladheid tegen een andere auto? Dan ligt het aan de dekking van je autoverzekering wat je wel en niet vergoed krijgt. Ook al kon je zelf niets aan het ongeluk doen, je blijft er als bestuurder wel verantwoordelijk voor.

De schade die je bij anderen veroorzaakt, wordt vergoed door de verplichte WA-autoverzekering. Schade aan je eigen auto wordt alleen vergoed met een WA + volledig cascodekking. Het claimen van de schade gaat wel ten koste van je schadevrije jaren.

Iemand rijdt tegen jou aan

Iemand kan natuurlijk ook tegen jouw auto aanrijden. Wanneer de andere bestuurder schuldig is aan het ongeluk, vergoedt zijn of haar WA-autoverzekering de schade aan jouw auto. Loopt je autoverzekering bij Independer? Dan heb je recht op onze schadeclaimservice. Onze schadecoaches helpen je graag de kosten van de tegenpartij vergoed te krijgen.

Schade door sneeuwballen

Wanneer iemand een sneeuwbal tegen je auto gooit, kan dat ook schade veroorzaken. Bijvoorbeeld een flinke kras of deuk in de ruit. Je autoverzekering vergoedt deze schade alleen bij een WA + volledig casco dekking. Ook daarvoor geldt dat je schadevrije jaren kwijtraakt. Weet je wie die sneeuwbal heeft gegooid? Dan kun je hem of haar aansprakelijk stellen voor de schade.

Botsing met lantaarnpaal of boom

Raak je door de gladheid de macht over het stuur kwijt en kom je tegen een lantaarnpaal of boom tot stilstand? Ook dan heb je de WA + volledig cascodekking nodig om de schade vergoed te krijgen en val je terug in schadevrije jaren.

Rijden met code geel, oranje of rood

Per provincie kan het KNMI een waarschuwingscode afgeven. Dit is code geel, oranje of rood. Wanneer het KNMI code rood afgeeft, ofwel een weeralarm, is het opletten geblazen. Zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt mag je de weg op en ben je verzekerd via je autoverzekering. Maar heb je je ruiten niet goed ijsvrij gemaakt en is het zicht daardoor slecht? Dan kun je hier wel een boete voor krijgen en heeft dit gevolgen voor de aansprakelijkheid.

Uiteraard is het verstandig om te bedenken of je echt de weg op moet bij code geel, oranje of rood. Houd hiervoor de site van het KNMI in de gaten.

Pechhulp bij auto die niet meer start

Met het koude weer kun je te maken krijgen met een auto die niet meer start door een kapotte accu. Pechhulp valt niet onder de dekking van je autoverzekering, je hebt hier een aparte pechhulpverzekering voor nodig. Je kunt pechhulp op verschillende manieren verzekeren, bijvoorbeeld bij je autoverzekeraar of apart bij een pechhulpspecialist. Ook Independer heeft een pechhulpservice.

Winterbanden en aansprakelijkheid

In Nederland hebben de meeste mensen geen winterbanden onder hun auto. Goed om te weten dat dit ook niet uitmaakt voor de aansprakelijkheid bij eventuele schade. Maar in de omringende landen, net name in Duitsland, gelden strengere regels. Meer daarover lees je op onze pagina over winterbanden.