Dashcams: de regels in beeld

autovakantie
Is je tolvignet nog geldig bij ruitschade?
28 juni 2018
Autorijden met slippers: wel of niet verzekerd?
31 juli 2018

Steeds meer mensen hebben een dashcam in hun auto. Dit is een kleine videocamera die je op de voorruit of het dashboard monteert. Tijdens het rijden neemt hij alles op wat je door de voorruit ziet. Onderweg naar je vakantieadres kun je zo bijvoorbeeld die mooie berglandschappen filmen waar je doorheen rijdt. Maar nog belangrijker; na een aanrijding kunnen deze beelden dienen als bewijsmateriaal. E zijn wel regels verbonden aan het gebruik van dashcams. En met de zomervakantie voor de deur, is het goed om te weten dat in andere landen vaak ook andere regels gelden op dit gebied. Wij heeft ze voor je op een rijtje gezet.

Regels in Nederland

In Nederland mag je je dashcam gewoon gebruiken. Maar let wel op dat hij het zicht van de bestuurder niet belemmert. Plaats hem bijvoorbeeld achter je achteruitkijkspiegel. Wil je de opgenomen beelden als bewijsmateriaal gebruiken, of ben je getuige van een aanrijding? Dan mag je de beelden overdragen aan politie, justitie en verzekeraars. Wil je ze bijvoorbeeld op internet zetten of op een andere manier openbaar maken? Dan mogen er vanwege privacywetgeving geen personen of kentekenplaten herkenbaar in beeld zijn.

Regels in het buitenland

In het buitenland gelden er vaak andere regels voor het gebruik van dashcams. Soms mag je hem zelfs helemaal niet gebruiken. Als je binnenkort met de auto op vakantie naar het buitenland gaat zit je natuurlijk niet te wachten op boetes en andere problemen. Daarom het volgende overzicht met de regels in een aantal vakantielanden.

Land Dashcams toegestaan Dashcams verboden of afgeraden
Belgie X
Denemarken X
Duitsland X
Frankrijk X
Hongarije X
Italië X
Kroatië X
Luxemburg X
Oostenrijk X
Portugal X
Slovenië X
Spanje X
Tsjechië X
Verenigd Koninkrijk X
Zwitserland X

Tip: is het gebruik van dashcams in een land toegestaan? Let dan wel goed op de lokale privacywetgeving. Vaak geldt dat je de beelden niet openbaar mag publiceren.

Beelden als bewijsmateriaal

Word je door een andere auto aangereden? Dan wil je natuurlijk dat de verzekeraar van de tegenpartij je schade vergoedt. Is de tegenpartij het niet met je eens en heb je geen getuigen? Dan is het belangrijk dat je kunt bewijzen wat er is gebeurd. Met dashcambeelden sta je dan een stuk sterker! Ook als je auto allrisk verzekerd is kunnen deze beelden van pas komen. De schade aan je auto krijg je waarschijnlijk gewoon vergoed door je verzekeraar. Maar wil je geen schadevrije jaren verliezen? Dan moet je verzekeraar de schade kunnen verhalen op de tegenpartij.