Autorijden met slippers: wel of niet verzekerd?

Dashcams: de regels in beeld
28 juni 2018
Hittegolf: hoe verbruik je zo min mogelijk energie?
31 juli 2018

Autorijden met slippers: wel of niet verzekerd?

Heerlijk, dat zomerse weer. Koelbox mee, slippers aan en dan lekker met de auto naar het strand. Waarschijnlijk sta je er niet eens bij stil, maar autorijden met slippers of op blote voeten kan gevaarlijk zijn. Sterker nog, een groot deel van de automobilisten geeft aan wel eens bijna een ongeluk te hebben gehad door het rijden met slippers. In sommige landen kun je er zelfs een boete voor krijgen. Nederland kent geen wet die het rijden met dit zomerse schoeisel verbiedt. Maar hoe zit het eigenlijk met je autoverzekering? Stel dat je een ongeluk veroorzaakt terwijl je rijdt met slippers: wordt de schade dan wel volledig vergoed?

Rijden met slippers of blote voeten onverstandig

Met mooi weer trekken we graag onze zomerse schoenen uit de kast. Maar of het nu gaat om de bekende Havaianas of een paar Birkenstocks: autorijden met slippers is niet echt veilig. Je kan bijvoorbeeld met je slippers achter de pedalen blijven hangen, of er juist vanaf glijden. Veel mensen stappen daarom liever zonder schoenen de auto in. Hoewel dit misschien een goede oplossing lijkt, is niets minder waar. Ook met blote voeten heb je namelijk minder grip op de pedalen.

Slippers vergroten risico op ongelukken

In hoeverre is het nu echt gevaarlijk om met slippers aan de auto in te stappen? De cijfers liegen er niet om. Eén op de drie automobilisten zegt wel eens met slippers aan achter het stuur te stappen. Uit een onderzoek van het Britse Uswitch blijkt dat 20% van de ondervraagde automobilisten wel eens een ongeluk, of bijna een ongeluk heeft gehad door het autorijden met slippers. De meest voorkomende problemen die werden genoemd waren te snel versnellen (27%) en te hard remmen (28%). Daarnaast zegt een schrikbarende 54% van de ondervraagden dat het wel eens nodig is geweest om de auto langs de weg stil te zetten omdat het rijden met slippers problemen veroorzaakte.

Rijden met slippers niet wettelijk verboden

Autorijden met slippers of blote voeten is in Nederland niet wettelijk verboden. Dat wil zeggen: het wordt niet letterlijk in de wet benoemd. Wel is de volgende zin opgenomen in de Wegenverkeerswet:

“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd”.

Deze wettelijke bepaling is officieel niet voldoende om een in slippers gehulde bestuurder te kunnen bekeuren. Als de wetgever het rijden met slippers wil verbieden, moet hier namelijk een specifieke wettelijke bepaling voor komen. Toch raden veel instanties autorijden met slippers af. Veilig Verkeer Nederland zegt hierover bijvoorbeeld: “Het is niet verboden, maar zeker niet handig en verstandig.”

Slippers en je autoverzekering

Er is in de Nederlandse wet dus niets vastgelegd over autorijden met slippers of op blote voeten. Maar wat nu als je als bestuurder een ongeluk veroorzaakt op je slippers? Ben je met je autoverzekering dan wel goed verzekerd? Op internet zijn hierover verschillende verhalen te vinden. We hebben het even voor je uitgezocht.

In de polisvoorwaarden van Nederlandse autoverzekeraars staat niets over het rijden met slippers. In principe ben je dus verzekerd. Wel wordt er in de polisvoorwaarden gewezen op het feit dat de bestuurder zich niet zó mag gedragen op de weg dat er gevaar kan ontstaan. Hierbij wordt er ook gesproken over de term ‘grove schuld’, wat betekent dat je bewust gevaarlijke situaties opzoekt.

Je kunt dus niet letterlijk aansprakelijk worden gesteld (of een boete krijgen) voor het feit dat je slippers draagt achter het stuur. Wel kunnen de slippers ervoor zorgen dat je in een gevaarlijke situatie belandt. Zo zou je bijvoorbeeld een aanrijding kunnen veroorzaken doordat je niet op tijd kunt remmen. Of dit valt onder ‘grove schuld’ of niet, valt te betwisten. Ons advies? Zorg dat je geen risico loopt en wissel je slippers even om voor gewone schoenen voordat je wegrijdt.

Met slippers autorijden op vakantie

Ga je op vakantie naar Frankrijk of Spanje deze zomer? Zorg dan zeker dat je goede schoenen aan hebt in de auto. In Frankrijk en Spanje zijn de regels voor autorijden met slippers namelijk veel strenger. De overheid in deze landen ziet autorijden met slippers echt als een serieus gevaar voor de verkeersveiligheid. Word je in deze landen betrapt op het rijden met slippers? Dan kan je een forse boete krijgen.

Tips om veilig de weg op te gaan

Autorijden met slippers aan gebeurt vaak onbewust. We geven je daarom graag een aantal tips om hier wat bewuster mee om te gaan.

  • Zorg dat er altijd een extra paar schoenen in je auto ligt. Bij voorkeur in het dashboardkastje, zodat je er makkelijk bij kunt. Het beste zijn gympen met rubberen zolen.
  • Neem geen risico in het buitenland. Zo voorkom je problemen en eventuele vervelende discussies.
  • Doe je je schoenen graag uit omdat het erg warm is in de auto? Zet de airconditioning dan wat hoger. In veel auto’s kan je deze ook specifiek op je voeten richten. Een bijkomend voordeel is dat je concentratie toeneemt als het wat frisser is in de auto!