Texas het andere onontdekte Amerika
7 december 2022
Historisch jaar voor de hypotheekrente, maximaal leenbedrag keldert
7 december 2022

Drastisch bezuinigen door de hoge inflatie? Bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone houden we daar nauwelijks rekening mee. In het derde kwartaal van 2022 ging 57% van de Nederlanders namelijk voor een smartphone die duurder is dan 500 euro. Dat is meer dan vorig jaar, toen ongeveer de helft (51%) zo’n duur model kocht. De jaren daarvoor kocht de meerderheid juist modellen goedkoper dan 500 euro. Dit blijkt uit een onderzoek van Mobiel.nl op basis van eigen data.

In Flevoland kiezen ze het vaakst voor een dure telefoon. Hier legt 64% van de kopers minstens 500 euro neer voor een nieuwe smartphone. Ook in Noord-Holland (59%) en Utrecht (58%) kiezen smartphonegebruikers het liefst voor de meest prijzige toestellen. In Drenthe (48%) en Groningen (49%) ligt dit percentage juist het laagst: goedkopere modellen zijn hier meer in trek.

Best een verrassende uitkomst. We zien juist dat veel mensen gaan vergelijken op autoverzekeringen en zorgverzekeringen om zo flink wat geld te besparen. Bij een smartphone kiezen ze juist wel voor een duur model. Terwijl er ook een groot aanbod is van prima toestellen onder de 500 euro”. 

Wel besparen op type abonnement

Wel besparen steeds meer Nederlanders op hun abonnement blijkt uit de cijfers van Mobiel.nl. Steeds meer smartphonegebruikers kiezen namelijk voor een voordeliger sim only abonnement in plaats van een abonnement met toestel. In het derde kwartaal van het jaar ging het om 37% van de smartphonegebruikers, terwijl het in dezelfde periode in 2018 nog ging om 20% van de Nederlanders.

Deze trend is al langer aan de gang. Mensen kopen een dure smartphone omdat ze deze intensief en gedurende een langere periode kunnen gebruiken. Zo ligt de gemiddelde levensduur van een mobiele telefoon inmiddels ruim boven de 3 jaar.