Brandweer waarschuwt expliciet jonge ouders voor brandgevaar

lening
Prinsjesdag: dit zijn de wijzigingen voor de zorgverzekering 2019
2 oktober 2018
E-bike, elobike, en pedelec. De verzekering
2 oktober 2018

De Nationale Brandpreventieweken staan deze maand in het teken van jonge gezinnen. Uit de risicoprofielen van de brandweer blijkt dat jonge ouders een grotere kans op woningbrand hebben dan andere gezinnen. Volgens lector brandpreventie René Hagen komt dat omdat jonge ouders vaker elektrische apparaten met een verhoogd brandrisico gebruiken, zoals wasdrogers. Het thema van de brandpreventieweken is ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk.’

Hagen denkt dat er binnen een jong gezin minder tijd is om na t denken over de risico’s op brand. Uit een eerdere steekproef van de brandweer zou blijken dat 40 procent van de jonge ouders het filter van de wasdroger niet na iedere droogsessie schoonmaakt, terwijl het als oorzaak in de top 3 van woningbranden staan. De brandpreventieweken moet de jonge ouders bewust maken van de risico’s op een woningbrand.

Pijlers

De campagne steunt op vier pijlers. Het voorkomen van brand door bijvoorbeeld apparatuur stofvrij te maken, brand sneller opmerken door het plaatsen van rookmelders, weten of en hoe je een brand kunt blussen en tot slot communicatie. De brandweer raadt aan het risico op brand te bespreken in het gezin en daarbij af te spreken wie welk kind in veiligheid brengt. De brandpreventieweken vinden plaats in oktober.