Openingstijden tijdens komende feestdagen
6 december 2016
Bescherm je auto tegen diefstal
17 januari 2017

Autoverzekering dekt schade ook bij gladheid

Rijkswaterstaat deed er met man en macht alles aan om de snelwegen begaanbaar te houden. Miljoenen kilo’s strooizout gingen er binnen 24 uur doorheen. Of dat haaks staat op de waarschuwing niet de weg op te gaan, daar zijn de meningen over verdeeld.

Als automobilist zelf ook verantwoordelijk

Zoveel strooien is mooi, maar het zout kan pas zijn werk doen als het ingereden wordt. Het bestrijden van gladheid is dus geen garantie voor goed begaanbare wegen. Als automobilist ben je zelf verantwoordelijk voor het aanpassen van je rijgedrag aan de winterse weersomstandigheden. Zoals je snelheid matigen, meer afstand houden en zo ver mogelijk voor je uit kijken.

Er kunnen ook straten zijn waar helemaal niet gestrooid wordt. Bijvoorbeeld omdat de gemeente niet de middelen heeft om overal te strooien. Vaak beginnen strooiwagens met de belangrijkste doorgaande wegen en toegangswegen. Dit is iets om bij gladheid dus rekening mee te houden.

Autoverzekering dekt schade bij gladheid

Wellicht moest je, ondanks de waarschuwingen, toch de weg op. In geval van schade door gladheid kun je terugvallen op je autoverzekering. Wat er precies gedekt is, dat hangt af van het type autoverzekering dat je hebt afgesloten. Je bent in alle gevallen verzekerd voor schade die je veroorzaakt aan de auto van een ander.

Schade aan je eigen auto door gladheid is alleen gedekt met een all risk-autoverzekering. Bij een WA of WA+ verzekering zal je de schade aan je eigen auto niet vergoed krijgen. In dat geval betaal je dus zelf de kosten voor bijvoorbeeld reparatie.

Dekking met en zonder winterbanden

Krijg je bij gladheid een ongeluk terwijl je zonder winterbanden rijdt? Dan kun je nog steeds een beroep doen op je autoverzekering. Geen winterbanden is dus geen reden om je schade niet vergoed te krijgen.

In landen waar winterbanden verplicht zijn, dekt je verzekering ook nog steeds de schade. In dat geval is de kans groot dat je wel een boete krijgt voor het rijden zonder winterbanden. Die kosten zijn uiteraard volledig voor je eigen rekening.

De kans op winters weer is de komende tijd nog niet geweken. Bij gladheid blijft het veiligste advies: niet in je auto stappen. Kun je op zo’n winterse dag echt niet anders? Zorg dan dat je in ieder geval je rijgedrag erop aanpast. Voorkomen is beter dan achteraf je schade verhalen op je autoverzekering.