Hardnekkige mythes over de autoverzekering kunnen je veel geld kosten
9 februari 2023
Brandstofprijzen weer aan het stijgen: check waar je toch goedkoop tankt
9 februari 2023

Het is bekend dat je korting krijg op de autoverzekering als je geen schade rijdt. Dat is mooi meegenomen, maar betekent helaas ook dat je korting verliest als je schade claimt. Hoe werkt dat precies? En kun je schadevrije jaren meenemen naar een andere auto, of andere verzekeraar?

Hoe win of verlies je schadevrije jaren? 

Eigenlijk werkt het heel eenvoudig. Claim je een jaar geen schade bij de verzekeraar? Dan krijg je een schadevrij jaar. Je begint op nul schadevrije jaren als je voor het eerst een autoverzekering afsluit. Daarna bouw je jaren op, als je geen schade claimt. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op je autoverzekering.

Klop je wel voor een vergoeding aan bij je verzekeraar, omdat je schade hebt veroorzaakt aan je eigen auto of bij een ander? Dan raak je in één klap meestal vijf schadevrije jaren kwijt. Het gevolg daarvan is dat je het volgende jaar meer premie betaalt. Hoeveel schade je claimt maakt niet uit, je verliest altijd evenveel jaren. Of de schade nu honderd of tienduizend euro is. Goed om te weten: veroorzaakt iemand anders schade aan jouw auto? Dan verlies je zelf geen schadevrije jaren. 

En hoe zit het als je een tijd geen auto rijdt? Bij de meeste verzekeraars zijn schadevrije jaren drie jaar geldig. Je kunt in die periode ook overstappen naar een andere verzekeraar en de jaren meenemen. Rijd je langer dan drie jaar geen auto? Dan begin je weer op nul.

Extra korting per schadevrij jaar 

Verzekeraars gebruiken een zogenaamde bonus/malus ladder om te bepalen hoeveel korting je krijg per opgebouwd schadevrij jaar. Sluit je voor het eerst een autoverzekering af? Dan begin je meestal op trede zes. Als je in een jaar geen schade claimt, stijg je een trede. Dit heet de bonus. Claim je wel een schade? Dan val je vijf tredes terug, dit heet de malus. 

Als je terugvalt in tredes op de bonus/malus ladder, betaal je meer premie. Zit je op de laagste trede? Dan krijg je geen korting of moet je bij sommige verzekeraars zelfs extra betalen. Maar verdien je een nieuw schadevrij jaar? Dan krijg je korting op de premie. Met tien schadevrije jaren kan de korting oplopen tot wel 85 procent. 

Claim je geen schade? Dan krijg je korting 

De no-claimkorting is de korting die je krijgt voor ieder jaar dat je geen schade claimt bij de verzekeraar. Met een no-claimbeschermer kun je de korting houden die je had voordat je een schade claimde. Menno Dijcks: “Dat kan handig zijn als je weinig schadevrije jaren hebt. Met de beschermer voorkom je dat je bij het claimen van een schade terugvalt in korting, met hoge premies als gevolg. Let wel op: met een no-claimbeschermer behoud je dus de korting na een claim, maar je verliest wel schadevrije jaren. Hierdoor kan je premie alsnog flink stijgen als je wilt overstappen naar een andere verzekering. Goed om hier rekening mee te houden. 

Schade zelf betalen soms voordeliger 

Wil je voorkomen dat je schadevrije jaren verliest? Dan kun je een schadeclaim ook afkopen. Je betaalt de reparatiekosten dan dus zelf. “Dit kan slim zijn als de reparatiekosten niet zo hoog zijn. In zo’n geval ben je misschien duurder uit als je de schade wel claimt, maar daardoor de komende jaren meer premie betaalt. Het duurt namelijk minstens vijf jaar voordat je weer dezelfde korting krijgt als voor de schadeclaim.

Gelden schadevrije jaren ook voor tweede auto? 

Elke auto heeft een eigen aantal schadevrije jaren. Bij een tweede auto gaat de teller dus opnieuw lopen. Het voordeel daarbij is dat je alleen schadevrije jaren verliest bij de auto waar je een schadeclaim voor indient. Goed om te weten: de meeste verzekeraars hebben een tweede auto-regeling. Door de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met je eerste autoverzekering, kun je daarmee korting krijgen op je tweede autoverzekering.