AutoverzekeringHoe haal je het meest uit je schadevrije jaren?
9 februari 2023
Slimmere technologie in auto’s zorgt voor hogere schadekosten
9 februari 2023

Sta jij regelmatig met je auto bij de pomp? Dan was het je vast al opgevallen dat de benzine- en dieselprijzen weer stijgen. Na een periode waarin je wat goedkoper kon tanken, ligt de adviesprijs van benzine inmiddels weer boven de 2 euro per liter. Oorzaak: de stijgende olieprijs als gevolg van de heropening van China na de coronacrisis. Hoe kun je je tankbeurt toch voordelig houden?

Prijzen nog niet op niveau van afgelopen zomer

Ondanks dat de brandstofprijzen weer stijgen, liggen ze nog lang niet op het niveau van halverwege 2022. Toen tikte de adviesprijs voor een liter Euro95 de 2,50 euro aan. De oorlog in Oekraïne, die in februari uitbrak, was daar de belangrijkste oorzaak van. Na de zomer daalden de prijzen weer en begin december kwam de adviesprijs weer onder de 2 euro terecht. Bij sommige lokale tankstations kon je zelfs voor 1,70 euro per liter aan benzine of diesel komen.

Huidige stijging vooral zichtbaar langs de snelweg

Tank je meestal bij een pomp aan de snelweg? Dan is het verstandig om te kijken of er een lokaal tankstation in de buurt is. De huidige prijsstijging treft namelijk vooral de tankstations langs snelwegen. En die zijn sowieso vaak een stuk duurder dan de kleinere tankstations in dorpen of steden.

Goedkoop tanken: vergelijk met onze brandstofprijzentool

Het loont dus om brandstofprijzen met elkaar te vergelijken. Zelfs als benzinestations nog geen kilometer van elkaar uit de buurt liggen, kunnen de prijzen aardig uiteenlopen. Dat scheelt voor één tankbeurt misschien niet zoveel, maar over een langere periode kun je al snel tientallen euro’s besparen.

Een laatste tip: je kunt ook op brandstof besparen door je autobanden goed te onderhouden. Controleer iedere maand de bandenspanning en kijk regelmatig of ze niet versleten zijn en nog voldoende profiel hebben.