Het is al schrikken bij de pomp als je de tank van de auto wilt volgooien. Voor een lange vakantiereis moet je nu helemaal flink de portemonnee trekken. 36% van de Nederlanders die normaal met de auto op vakantie gaat, twijfelt nu überhaupt om te gaan vanwege de gestegen de brandstofprijzen. Dit blijkt uit een enquête van Q&A research. 28% heeft inmiddels de knoop al doorgehakt en gaat nu dichter bij huis op vakantie.
Tank je meestal langs de snelweg? Bijvoorbeeld bij de Shell, BP of de Esso? Dan ben je voor een tankbeurt vaak veel meer kwijt dan wanneer je de snelweg verlaat. En dan zit er nog verschil tussen bemande en onbemande tankstations. Bij een onbemand tankstation liggen de benzine- en dieselprijs vaak net iets lager. Denk bijvoorbeeld aan TinQ of Tango. In de enquête geeft 55 procent van de Nederlanders aan dat ze een stuk om willen rijden om zo wat geld te besparen. Vaak is tanken op de snelweg lekker makkelijk en je kunt meteen een broodje of een kop koffie halen. Maar als het tot 20 cent de liter scheelt kan het op jaarbasis toch enorm lonen om een omweg te maken.
Stap 1: Zet de dagteller direct na het tanken op nul. Meestal moet je daarvoor een knop ingedrukt houden die bij de teller staat. Bij de volgende tankbeurt weet je zo precies hoeveel kilometers je in tussentijd hebt gereden. Heb je geen dagteller? Schrijf dan even je kilometerstand op.
Stap 2: Noteer het cijfer op je dagteller, net voor je volgende tankbeurt. Als je geen dagteller hebt trek je de kilometerstand bij je vorige tankbeurt af van het cijfer dat op dat moment op je teller staat.
Stap 3: Kijk op de pomp hoeveel liter benzine of diesel je hebt bijgetankt. Belangrijk is dat je de tank volledig vult, telkens tot het moment waarop de pomp zelf automatisch stopt.
Stap 4: Vermenigvuldig het aantal getankte liters met 100 en deel het resultaat door de gereden kilometers. Het resultaat is je brandstofverbruik, uitgedrukt in aantal liter per 100 kilometer.
Wil je weten hoeveel kilometer je met één liter benzine of diesel kunt rijden? Dan deel je het aantal kilometers uit stap 2 door het aantal liter uit stap 3. De brandstofprijs per kilometer krijg je door de prijs per liter vervolgens door het aantal kilometer per liter benzine of benzine te delen. Op sites als google maps kun je vaak heel precies zien hoeveel kilometer de reis van vertrek tot eindpunt is. Dan doe je het aantal kilometers maal de berekende brandstofprijs per kilometer. Dan heb je een goede indicatie voor kosten van de reis in binnen- of buitenland. Let er wel op dat rijden in de stad meer verbruikt dan lange stukken op de snelweg.
Nederland is een van de duurste landen van Europa als het gaat om brandstof. Dit heeft te maken met de accijns- en belastingdruk van de overheid. Net als in andere landen veranderen de brandstofprijzen bij tankstations continu. Dit komt doordat de olieprijs bijna dagelijks wijzigt. Het afgelopen half jaar zijn de olieprijzen flink gestegen. Een van de oorzaken is de oorlog in Oekraïne, maar ook dat de economie zich wereldwijd weer herstelt nu we de coronacrisis achter ons laten. Hierdoor neemt de vraag naar olie toe, waardoor ook brandstof duurder wordt. Toch verschillen per land de accijnzen en belastingen. Het kan erg voordelig zijn om onderweg te tanken in ‘goedkope’ landen zoals Duitsland of Luxemburg.
Het is verstandig om de benzineprijzen dus goed te vergelijken. Dit geldt ook voor de autoverzekering. Want al verandert er niets aan jouw situatie, de prijzen van verzekeringen veranderen wel. Dan kan ineens een andere verzekeraar veel goedkoper zijn. Je kunt tot 259 euro per jaar besparen door goed te vergelijken.