De temperaturen liep al flink op. Tijd om de barbecue aan te steken. Maar je wil natuurlijk niet dat je daardoor brandschade veroorzaakt. Hoe zorg je voor een veilige barbecue? En wat heb je aan je woonverzekering als er toch wat verkeerd gaat?
Er zijn verschillende soorten barbecues die allemaal net even anders werken. Welke soort je ook hebt: zet je barbecue nooit binnen. Dat klinkt misschien logisch, maar dat kan je nog wel eens vergeten als er plotseling een zomerse bui langskomt. Ook dan moet je je barbecue altijd buiten laten staan. Binnen is de rook namelijk gevaarlijk: je kan er ziek van worden en zelfs door overlijden. Let ook buiten op een veilige situatie. Hou kinderen uit de buurt en zorg voor een stevige ondergrond. Op zoek naar meer tips? Hieronder lees je hoe je verschillende soorten barbecues veilig kan gebruiken.
Heb je een gasbarbecue? Controleer dan altijd de datum op de gasfles en de gasslang op gaatjes. Zorg dat de gasfles rechtop staat. De barbecue kan je vervolgens aansteken als je het gas opendraait. Ontstaat er brand? Draai dan eerst de gaskraan dicht en sluit daarna het deksel. Daardoor dooft de vlam. Gebruik in elk geval geen water.
Een elektrische barbecue kan niet tegen regen. Elektriciteit en water zorgen namelijk voor kortsluiting. Houd dus goed het weerbericht in de gaten. Controleer daarnaast regelmatig het warmte-element. Dat kan namelijk gaan roesten of slijten. Gebruik bij brand nooit water om te blussen. Je kan wel een poederblusser gebruiken.
Bij een kolen bbq of een vuurkorf is een vlakke ondergrond heel belangrijk. Pas extra op met licht ontvlambare kleding en houd kinderen en huisdieren op afstand. Zorg dat je een emmer water of zand in de buurt hebt. Bij brand kan je daarmee het vuur laten uitdoven. Na afloop is het slim om de plek af te dekken met zand.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Toch kan er onverhoopt brandschade ontstaan. Bijvoorbeeld een schroeiplek in je zomerjurk of een beschadigde parasol. Helaas kan je dan niet terecht bij je inboedelverzekering. Die vergoedt namelijk geen brandschade die ontstaan is door je barbecue. Ook roetschade en rookschade zijn niet gedekt. Hetzelfde geldt als er schade is ontstaan aan je tuin, bijvoorbeeld aan de schutting of het tuinhuisje. Dan kan je niet terecht bij je opstalverzekering. Denk dus goed aan de tips in dit artikel voordat je de barbecue aansteekt.