Eilandhoppen Griekenland

Hoe voorkom je brandschade door je barbecue?
6 juli 2021
Helft vakantiegangers kiest voor auto vanwege corona
4 augustus 2021

Eilandhoppen is de één van de leukste manieren om Griekeland te ontdekken. Je maakt een prachtige rondreis langs eilanden die je zelf uitkiest. Ieder eiland heeft zijn eigen geschiedenis, natuur, sfeer en cultuur. Griekenland bestaat uit veel eilandjes en al die eilanden behoren tot verschillende groepen. Ionische eilanden (Kefalonia, Zakynthos, Corfu), Dodekanesos (Kos Patmos, Karpathos, Rhodos), Cycladen (Mykonos, Santorini, Naxos, Paros), Sporaden,(Skiathos Skopelos) en Noord-Egeïsche eilanden (Lesbos, Chios, Samos en Thassos).

Hoe werkt dat nou eilandhoppen? Je gaat met een vlucht naar Griekenland. En met een ferry vaar je van eiland naar eiland. Je kan zelf bepalen hoe lang je op een eiland wilt blijven. Griekeland telt ongeveer 6.000 eilanden en daarvan zijn er rond de 200 bewoond. Eilandhoppen is dus een perfecte manier om de Griekse cultuur te beleven.

Eilandhoppen Ionische eilanden

De Ionische Eilanden vind je ten westen van het vaste land van Griekenland en ook dichtbij de kust van Albanië. Deze eilanden liggen vrij dicht bij Italië, je proeft hier de Italiaanse invloeden in de keuken. De kenmerken van deze eilanden zijn: een groene en weelderige natuur, beboste bergen, gevarieerde landschappen en heerlijke stranden met een helderblauwe zee.

Je vindt hier vakantie-eilanden zoals Corfu, het bekendste Ionische eiland. Corfu heeft twee gezichten: het binnenland heeft een robuust en ongerept landschap met bergen en kleine dorpjes, terwijl de kustlijn bezaaid is met resorts waar het ’s zomers heel druk is met toeristen. Corfu heeft  veel stranden met allerlei toeristische faciliteiten en er is een overvloed aan cultuur en historische bezienswaardigheden.

Lefkas heeft prachtige stranden, sommige zijn alleen met een bootje bereikbaar. Bezoek de vele wijngaarden in Kefalonia of ga naar de magische grotten en de top 10 stranden van Zakynthos. Bij Marathonissi, vlak voor de kust van Zakynthos, kun je prachtig duiken. Het water is hier kraakhelder waardoor je de onderwaterwereld goed kunt bekijken, zoals gekleurde vissen, planten en schildpadden.

Eilandhoppen Cycladen

Een van de allermooiste én bekendste eilandengroepen van Griekenland zijn de Cycladen. Deze liggen in de Egeïsche Zee, in de buurt van Athene. Welbekende eilanden behoren tot de Cycladen zoals het bruisende Mykonos of Santorini met de witte kleine huisjes. Ook Naxos (grootste eiland van de Cycladen), Los en Paros behoren tot de Cycladen. Naast deze bekende eilanden horen er ook nog een rij kleinere eilandjes bij. Denk bijvoorbeeld aan het onbekende Andros dat het op een na grootste eiland van de Cylcaden is en waar je prachtige watervallen vindt. Of het gevangeniseiland Gyaros. Ondanks dat deze eilanden minder bekend zijn, is het zeker de moeite waard om ze te bezoeken.

Leuk om te weten: Santorini is ontstaan uit een vulkaan. Dit is vooral te zien aan de westkust van het eiland; daar is de natuur grillig en vol rotspartijen. De stranden zijn daar anders dan je gewend bent, het zand is namelijk zwart! Je moet hier ook zeker vanaf een terrasje de zonsondergang bekijken.

Eilandhoppen Egeïsche Eilanden

De eilanden liggen tussen het vaste land van Griekenland en Turkije in. Een aantal eilanden ligt erg dichtbij de Turkse kust. De Noordoostelijke Egeïsche Eilanden bestaan uit zeven grote eilanden en een aantal kleine eilandjes: Lesbos, Samos, Chios, Limnos, Thassos, Samothraki en Ikaria

Van deze eilanden is Lesbos het grootste eiland, maar het meest bekend onder toeristen is Samos. In de zomermaanden komen hier dan ook veel toeristen naartoe.

De Noordoostelijke Egeïsche Eilanden verschillen erg van elkaar. Wanneer je deze eilanden bezoekt door middel van eilandhoppen, zal je dit zeker opvallen. Lesbos, het op twee na grootste Griekse eiland, heeft veel olijfgaarden en versteende wouden. De eilanden Samos en Thassos zijn juist erg groene eilanden met prachtige stranden. Op het eiland Chios vind je veel mastiekbomen. Het eiland zorgt dan ook voor een groot aandeel in de wereldwijde mastiekproductie. Voor rust en weinig toeristen kun je het beste naar Limnos gaan. Dit eilandje heeft mooie stranden en pittoreske dorpjes.

Eilandhoppen Dodekanesos eilanden

Voor typisch Griekse zandstranden en een zonvakantie aan zee raden wij je de Dodekanesos eilanden aan. De eilanden Rhodos, Kreta, Karpathos en Kos klinken jou waarschijnlijk ook bekend in de oren! De eilanden onderling verschillen enorm van elkaar, waardoor elk eiland als een nieuwe ontdekking ervaart.

Rhodos is een prachtig eiland vol mogelijkheden. Door de goede en overzichtelijke wegen kun je jezelf prima met een auto of scooter over het eiland bewegen en de mooiste plekken van het eiland ontdekken. Daarnaast is het eten op Rhodos verrukkelijk. Van gyros tot souvlaki, van moussaka tot lamskoteletten en zelfs geiten- of konijnenvlees kun je hier bestellen. De geuren uit de Griekse keuken zijn onweerstaanbaar!

Eilandhoppen Saronische Eilanden
Voor een ieder die fan is van een zonvakantie zijn de Saronische Eilanden een goede optie! De Saronische eilanden, ook wel Argo-eilanden genoemd, vormen een eilandengroep voor de kust van Athene. Hier kun je een goede combinatie maken tussen historie en een zonvakantie op de mooiste stranden. Vind je het leuk om tussen de locals vakantie te vieren? Deze eilandengroep is vooral ook populair bij toeristen uit eigen land. Bezoek het artistieke Hydra, zoek de gezelligheid op in Spetses of kies voor de wereldstad Athene.

Eilandhoppen de Noordelijke Sporaden

In het noordwesten van de Egeïsche Zee vind je de Noordelijke Sporaden, hiertoe behoren de eilanden Skiathos, Skopelos, Alonissos en veel kleinere eilandjes. Dit zijn allemaal wat minder bekende eilandjes, maar zeker plekken waar je gemakkelijk verliefd op wordt. Je vindt er van die schilderachtige baaitjes, fijne restaurantjes en er heerst over het algemeen een heerlijk klimaat.

Het eiland Skopelos, is gevuld met ongerepte natuur. Zo staan er maar liefst acht miljoen dennenbomen en is er een aantal hoge bergen. Ook de stranden bestaan uit zand of kiezelstenen. Het eiland kun je te voet verkennen: er zijn veel wandelpaden en wandelroutes.

Eilandhoppen vanaf het grootste Griekse eiland: Kreta

Het grootste eiland van Griekenland is Kreta. Je kan vanaf Kreta wel gaan eilandhoppen. Kreta heeft zoveel te bieden dat je je er met gemak meerdere weken kan vermaken.  Dit is dus niet persé een eiland om te gaan eilandhoppen.

Wil je gaan eilandhoppen in Griekenland. De reismeiden helpen je graag om een mooie reis samen te stellen.

Conny van Roon & Herma Rozemuller

06 – 20 90 81 89 / 06-20 91 97 68

www.dereismeiden.nl

https://www.facebook.com/deReisMeiden/