Ruim een kwart van de mensen met een annuleringsverzekering zegt deze speciaal af te sluiten vanwege de onzekerheid rondom corona. Dit is opmerkelijk omdat verzekeraars helemaal geen dekking meer bieden bij annulering vanwege coronamaatregelen. Uit nationaal representatief onderzoek, uitgevoerd door onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht, blijkt ook dat een op de drie mensen met een reisverzekering niet weet of deze dekking biedt voor onverwachte kosten, als een vakantieland tijdens de reis overgaat van code geel naar oranje. Nog eens een op vijf denkt bovendien dat de reisverzekering juist alle onvoorziene kosten gewoon vergoedt, terwijl dit lang niet altijd het geval is.
Veel mensen blijken niet goed op de hoogte van hun verzekering als hun buitenlandse vakantiebestemming voor of tijdens hun reis te maken krijgt met een verhoging van het corona-risico naar code oranje. Zo zegt 27 procent van de ondervraagden juist een annuleringsverzekering te hebben afgesloten vanwege de onzekerheid rondom corona. Daar schrikken we van. Want sinds dit jaar biedt een annuleringsverzekering absoluut geen dekking meer voor een vakantie-annulering vanwege coronaproblemen. Vorig jaar ging Kroatië in het hoogseizoen van code geel naar code oranje en dat leverde lastige situaties op. Mensen moesten toen snel vertrekken om te voorkomen dat ze in Nederland in quarantaine moesten. Verzekeraars zien een corona-uitbraak in het buitenland inmiddels niet langer als onvoorzien. Het is daarom zonde als je speciaal voor corona een annuleringverzekering afsluit. Annuleringsverzekering overigens wel dekking biedt als je zelf niet kunt reizen omdat je corona hebt opgelopen. Dat blijft ook gelden als je je vakantie moet afzeggen bij ernstige ziektes, baanverlies of het overlijden van een dierbare.
Ook als het gaat om onverwachte kosten bij een corona-uitbraak tijdens de buitenlandvakantie zijn Nederlanders niet goed op de hoogte over de dekking van hun reisverzekering. Zo zegt 37 procent helemaal niet te weten of de reisverzekering dit soort kosten dekt. En nog eens 20 procent denkt juist dat de reisverzekering onverwachte kosten volledig vergoedt. Als je aanwezig bent in een land waar de code oploopt naar oranje (of rood), moet je direct contact opnemen met je reisaanbieder of luchtvaartmaatschappij. Het is niet zo dat de verzekering ineens geen dekking meer biedt. Maar er gelden meestal wel uitzonderingen. Word je zelf ziek, dan heb je wél altijd dekking voor medische kosten. Maar moet je bijvoorbeeld in quarantaine zonder dat je ziek bent, dan is er goede kans dat je moet (mee)betalen. Datzelfde geldt voor kosten wanneer je door coronaproblemen voortijding moet terugreizen naar Nederland, en ook voor eventuele testkosten. Nederland kan namelijk ineens eisen dat je je laat testen voordat je het land weer binnenkomt. Per verzekeraar kunnen de vergoedingen flink verschillen.
Het word weer anders als je toch naar een land reist waar code oranje al vóór je vertrek is afgekondigd. Daar gaan reisverzekeraars onderling verschillend mee om. De meeste zullen je nog wel dekking bieden op niet-coronagerelateerde kosten, zoals diefstal of verlies van spullen. Dat geldt ook als je een been breekt en je moet hoge medische kosten maken. Andere verzekeraars bieden geen enkele dekking meer bij een reis naar een code-oranjeland. Het is dus belangrijk om je vooraf altijd goed te informeren.
Uit het onderzoek blijkt dat zeker twee derde van de Nederlanders inmiddels een zomervakantie heeft geboekt of zegt dit nog te willen doen. In eerdere jaren (voor de coronacrisis) stonden zowel Duitsland als Frankrijk bovenaan de lijst van gewilde buitenlandse vakantiebestemmingen. Dit jaar lijkt Spanje het populairst. Maar liefst 22 procent van de vakantiegangers zegt deze zomer voor dit land te kiezen. Daarnaast zegt 13 procent te kiezen voor Frankrijk of Duitsland.