autovakantie
Helft vakantiegangers kiest voor auto vanwege corona
6 juli 2021
Pas op: geen dekking annuleringsverzekering bij coronamaatregelen
6 juli 2021

Vanaf 1 juli is het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) in Nederland beschikbaar via de CoronaCheck-app. Het coronabewijs maakt het mogelijk om op vakantie te gaan binnen de Europese Unie. Maar hoe werkt het precies? Wij vertellen je in 3 stappen hoe je op reis kan met het coronapaspoort. 

Wanneer krijg je een coronapaspoort?

Wil je een coronapaspoort aanvragen? Dan moet je voldoen aan in elk geval 1 van de volgende 3 criteria:

  1. je bent gevaccineerd tegen het coronavirus of;
  2. je hebt een negatieve PCR-testuitslag of;  
  3. je bent hersteld van corona en hebt genoeg antistoffen. 

Stap 1: Check het huidige reisadvies 

Het coronapaspoort is een bewijs dat je gevaccineerd bent, een negatieve testuitslag hebt of hersteld bent van corona. Maar betekent dit dat je overal weer zonder beperkingen heen kan? Dat is helaas nog niet zo. Europese landen bepalen namelijk zelf of en met welk bewijs je het land binnen mag. Soms heb je een volledig vaccinatiebewijs nodig, in andere gevallen is een herstelbewijs of testbewijs genoeg. Dat kan je hier controleren. Je moet ook rekening houden met de beperkingen van je vakantiebestemming. Die zijn overal verschillend en veranderen regelmatig.

Stap 2: Maak een coronabewijs met QR-code

Een coronabewijs bestaat uit een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs dat via een QR-code gecontroleerd kan worden. Een herstelbewijs krijg je als je een positieve PCR-testuitslag hebt van de GGD die niet ouder is dan 180 dagen. 

Hoe maak je een coronabewijs met QR-code? Download de CoronaCheck-app of print een papieren bewijs via CoronaCheck.nl. Heb je geen smartphone of printer? Vraag dan vrienden of familie of ze voor je willen printen. Lukt dat niet? Dan kan je contact opnemen met de zorgverlener die je geprikt heeft. Of met de helpdesk van de overheid als je geprikt bent door de GGD. Op die manier kom je toch aan een papieren coronabewijs. 

Tip: je kan je coronavaccinatie in het gele boekje registreren. Dit is handig voor jezelf om een overzicht te hebben van al je vaccinaties. Maar het gele boekje is geen officieel corona-vaccinatiebewijs. Daar zijn namelijk geen internationale afspraken over gemaakt. Toch zijn er landen die het gele boekje wel (tijdelijk) accepteren. Controleer dit voordat je op reis gaat. 

Stap 3: Vertrekken maar! 

Heb je voor je reis gecheckt met welke (inreis)beperkingen je rekening moet houden? En heb je een coronabewijs met QR-code binnen? Dan ben je klaar om op pad te gaan. De QR-code heb je nodig voor je het vliegtuig instapt. Of als je met de auto over de grens gaat. Zorg dus dat je toegang hebt tot de CoronaCheck-app, of je papieren code meeneemt. Vergeet natuurlijk ook niet je reisverzekering te regelen voordat je op vakantie gaat.