Bijna driekwart van huishoudens laat geld liggen
7 juni 2021
Op vakantie in Nederland: reisverzekering nodig of niet?
7 juni 2021

Het is zover: de terrassen mogen tot acht uur ‘s avonds open. Dit betekent dat je tijd hebt voor dat tweede biertje. En misschien zelfs een derde en een vierde. Tenzij je met de auto bent natuurlijk. Want met een drankje teveel op achter het stuur stappen is niet slim. Veroorzaak je een ongeval? Dan kunnen de gevolgen groot zijn. Ook voor de kosten die je moet betalen. Je autoverzekering vergoedt de schade namelijk meestal niet. Je verzekeraar kan je verzekering zelfs direct beëindigen. Dit maakt het lastig om je opnieuw te verzekeren.

Als je schade veroorzaakt aan een andere auto

Heb je teveel gedronken en rijd je tegen een paaltje aan? Dan betaal je de schade aan je eigen auto zelf. Het is iets ingewikkelder als je een aanrijding met een andere auto veroorzaakt. Je verzekeraar is in dit geval wettelijk verplicht om de schade van de onschuldige tegenpartij te vergoeden. Maar als je een slok op hebt, is het onlogisch dat de verzekeraar betaalt voor de schade die jij hebt aangericht. Jij zit tenslotte fout. Bijna alle verzekeraars hebben daarom een alcoholclausule in hun polisvoorwaarden opgenomen. Daarin staat dat ze de kosten op jou kunnen verhalen als je een ongeluk maakt terwijl je gedronken hebt. 

Steeds meer verzekeraars hebben alcoholclausule

In 2015 deden we al eens onderzoek naar dit onderwerp. Toen was het nog zo dat maar 40% van de verzekeraars een alcoholclausule had. De meeste verzekeraars verhaalden de schade dus niet op de beschonken bestuurder. Een reden hiervoor was dat het voor verzekeraars niet mogelijk was om het proces-verbaal in te zien. Hierdoor was het lastig om te bewijzen dat de verzekerde teveel gedronken had. Sinds 1 mei 2015 hebben verzekeraars wel toegang tot de informatie van de politie. De meeste verzekeraars hebben de alcoholclausule inmiddels aan hun polisvoorwaarden toegevoegd. Alleen Fairverzekering deed dit niet. Veroorzaak je een aanrijding met een slok op? Dan moet je de schadeherstelkosten bij alle andere verzekeraars dus zelf betalen. 

Verdere gevolgen voor je autoverzekering

En er zijn meer mogelijke gevolgen. Je verzekeraar heeft namelijk het recht om je autoverzekering te beëindigen. Het aanvragen van een nieuwe verzekering is dan lastig. Zeker als je ook een rijontzegging hebt gehad (en dus een strafblad). Je kunt in dit geval nog proberen om een aanvraag in te dienen bij Vereende Verzekeringen. Je betaalt bij deze verzekeraar wel een hogere premie en vaak gelden er aanvullende voorwaarden.