Als je een eigen huis hebt, herken je het vast. Je keuken of badkamer is nu toch echt aan vervanging toe. Of je zou eigenlijk liever wat meer ruimte in huis hebben. Dan kun je verhuizen naar een woning die beter bij je huidige wensen past. Maar verbouwen is ook een optie. Heb je daar zelf het geld niet voor? Dan kun je dit misschien meenemen in je hypotheek. Veel mensen kiezen daarvoor. Deze drie redenen horen onze experts het vaakst.
Dit is in 2020 de meest genoemde reden om te gaan verbouwen. Sinds corona zijn we veel vaker thuis dan voorheen. Zeker de mensen die al maanden thuiswerken. Mensen willen graag meer ruimte toevoegen aan hun woning en plaatsen dakkappelen, een aanbouw of verbouwen de zolder tot werkkamer. Maar ook het upgraden van de keuken en de badkamer wordt niet vergeten.
Besparen en gelijk je woning duurzamer maken? Veel huizenbezitters gingen je de afgelopen tijd voor. Door het bevestigen van zonnepanelen of het zorgen voor goede vloer-, dak-, of muurisolatie. Door te isoleren zorg je ervoor dat de warmte binnenblijft. Hiermee bespaar je op je energierekening. En de warmte zorgt er nu in de winter voor dat je wooncomfort een stuk verbetert.
De laatste reden waarom mensen gaan verbouwen of verduurzamen, is de hele lage rente op je spaarrekening. Sparen levert bijna niets meer op, en heb je echt veel spaargeld? Dan betaal je er zelfs rente én belasting over. Met voldoende spaargeld kun je de verbouwing zelf betalen. Zorg er wel voor dat je voldoende buffer overhoudt voor onverwachte kosten.
Heb je te weinig spaargeld voor een verbouwing? Of is dit geld voor iets anders bestemd? Dan kan het een optie zijn om je hypotheek te verhogen. Er zijn verschillende manieren om te besparen. Eén daarvan is het tegelijk oversluiten en verhogen van je hypotheek. Door de lage rente kun je zo mogelijk veel besparen.
Bijkomend voordeel is dat je huis na een verbouwing soms een stuk meer waard is. Dat hangt natuurlijk wel af van het soort verbouwing. Vergroot je bijvoorbeeld de ruimte door een dakkapel of uitbouw? Dan zorgt dat voor meer waarde dan een nieuwe badkamer of keuken. Een taxateur kan de (toekomstige) waarde van je woning inschatten en maakt hier een taxatierapport van. Dit taxatierapport lever je in bij het aanvragen van de verhoging van je hypotheek. Zo wordt direct bekeken of de hele hypotheek een lagere rente kan krijgen.
Gebruik je je spaargeld voor de verbouwing? Check dan ook of de marktwaarde van je woning is gestegen. Je kunt het rapport (of zelfs je WOZ-beschikking) gebruiken om de renteopslag van je huidige hypotheek te verlagen, of om over te sluiten naar een lagere rente.