Nieuwe hypotheekregels in 2021

Drie redenen om juist nu je huis te verbouwen
30 december 2020
De veranderingen in 2021
30 december 2020

Koopt u in 2021 een nieuw huis? Of heeft u al een hypotheek? Lees wat de nieuwe hypotheekregels en fiscale wijzigingen voor u betekenen.

Een nieuwe hypotheek afsluiten in 2021

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek in 2021.

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Tweeverdieners mogen volgend jaar 90% van het laagste inkomen meenemen bij de berekening van de maximale hypotheek. Nu is dit nog 80%.

Buiten de verruiming voor tweeverdieners, stijgt de maximale hypotheek in 2021 alleen voor huishoudens die een loonstijging verwachten. 

Ruimere mogelijkheden onder NHG voor senioren

De kostengrens voor een NHG-hypotheek stijgt volgend jaar naar 325.000 euro. Bij het nemen van energiebesparende maatregelen geldt een ruimere NHG-grens van 344.500 euro.

Bij senioren die een nieuwe hypotheek sluiten, kan door een verschil in pensioenleeftijd een financieringstekort ontstaan. Vanaf 2021 is onder NHG een werkelijke lastentoets toegestaan voor deze tijdelijke tekortperiode, waardoor de hypotheek eerder passend is.

Overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog

Wie volgend jaar een woning koopt maar er zelf niet gaat wonen, vaak een belegging, gaar 8% overdrachtsbelasting betalen. Dit hogere tarief geldt ook als de koper geen natuurlijk persoon is, maar bijvoorbeeld een BV, Stichting of Coöperatie.

Starters betalen volgend jaar, onder voorwaarden, geen overdrachtsbelasting meer.

Wijzigingen voor eigenwoningbezitters

Eigenwoningbezitters moeten in 2021 rekening houden met de volgende fiscale wijzigingen.

De hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd. Volgend jaar gaat het maximale fiscale aftrekpercentage van 46% naar 43%. Mensen met een jaarinkomen boven € 68.507,- gaan dit merken.

Ook daalt het belastingvoordeel voor huizenbezitters van wie het eigenwoningforfait hoger is dan de hypotheekrenteaftrek, ook bekend als ‘Wet Hillen’. In 2021 is nog 90% van de bijtelling van het eigenwoningforfait aftrekbaar.

Daar staat tegenover dat de belasting over het bezit van een eigen woning daalt. Het eigenwoningforfait (EWF), dat wordt opgeteld bij uw belastbaar inkomen, gaat van 0,6 naar 0,5 procent van de WOZ-waarde.

Van deze populaire hypotheekregels kunt u in 2021 gebruik blijven maken:

●    Ruime hypotheeknormen als u een energiezuinig koopt of energiebesparende maatregelen neemt.
●    Een verbouwing financieren in de hypotheek, waarbij de woningwaarde na verbouwing bepaalt hoeveel u kunt lenen.
●    Ruim een ton belastingvrij schenken voor huis en hypotheek aan personen tot 40 jaar.
●    Ook blijft het mogelijk om aflossingsvrije hypotheek te kiezen bij aankoop of oversluiten.