Schade aan je huis of auto door de storm? Zo zit het met je verzekering

lening
Pas op voor dubieuze kredietverstrekkers
9 november 2016
geld
Waar spaar jij voor?
30 november 2016

Schade aan je huis of auto door de storm? Zo zit het met je verzekering

Dit weekend hebben we de eerste herfststorm achter de rug. Met windstoten tot wel 100 km/u en flink wat regen. Er zijn door het hele land veel incidenten gemeld over omgewaaide bomen en afgebroken takken. Ook waren er veel telefoontjes bij hulpdiensten over losgeraakte dakdelen, omgevallen schoorstenen en losgeraakte gevelplaten. Hoe ben je precies verzekerd voor deze schade?

Zo zit het met schade aan je huis

Schade aan jouw woning door storm is eigenlijk bij alle woonverzekeringen goed gedekt. Het moet wel een echte storm zijn. Een verzekeraar hanteert daarvoor windkracht 7 of hoger. Heb je een allrisk dekking? Dan heb je ook dekking bij windkracht 6. Heb je schade door de heftige regenval? Bijvoorbeeld door een lekkage of de straten die blank staan en je kelder loopt onder? Ook dan bieden bijna alle woonverzekeringen een goede dekking.

Zo zit het met schade aan je auto

Schade aan je auto die door storm is veroorzaakt valt onder je beperkt cascodekking. Denk dan bijvoorbeeld aan een tak van een boom die schade veroorzaakt, hagel of rondvliegende dakpannen. Er is ook hier sprake van storm als er minimaal windkracht 7 is. Uiteraard geldt dit ook als je allrisk bent verzekerd. Met enkel een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je met jouw auto aan een ander veroorzaakt. Bij schade door storm ben je dus niet verzekerd.

Een schade die verzekerd is onder je beperkt cascoverzekering, heeft geen invloed op je schadevrije jaren.

7 tips om schade te voorkomen

Het is een geruststellend idee dat je doorgaans goed verzekerd bent voor een schade door storm. Maar schade is natuurlijk altijd vervelend en geeft ook gewoon veel gedoe. Liever voorkom je dus dat je überhaupt schade krijgt. Hoe voorkom je schade door storm? Onze tips:

  1. Als het even kan, parkeer je auto dan niet onder een boom.
  2. Tijdens een flinke bui is het slim net even wat extra afstand te houden en niet te hard te rijden.
  3. Ga niet met een aanhanger op pad als het niet echt nodig is.
  4. Controleer rondom je huis de bomen op loshangende takken of uitstekende takken die tegen muren en/of ramen kunnen slaan.
  5. Bekijk even of alle dakpannen nog goed liggen en heel zijn.
  6. Sluit alle ramen goed af.
  7. Berg tuinmeubels en bloempotten op zodat je niet rond kunnen waaien en schade kunnen veroorzaken.