Waar spaar jij voor?

Schade aan je huis of auto door de storm? Zo zit het met je verzekering
23 november 2016
Randstad Financieel Adviesgroep schadepreventietips
6 december 2016
geld

Waar spaar jij voor?

Nagenoeg iedere Nederlander heeft wel een spaarrekening. Sterker nog, gemiddeld hebben we er twee per persoon. Het belangrijkste spaardoel is het opbouwen van een buffer voor mindere tijden. Investeren in een (toekomstig) eigen huis staat op de tweede plaats. Bij welke bank ontvang je op dit moment de hoogste spaarrente?

ABN Amro onderzocht waarvoor gespaard wordt en welke doelen spaarders hebben voor de toekomst.

Aflossen hypotheek populair

In het afgelopen jaar gebruikten veel mensen (43%) spaargeld voor het aflossen van hun hypotheek. Ook nu verwacht een flink deel (28%) in het komende jaar de hypotheek extra af te lossen. Een iets kleiner deel (22%) denkt het spaargeld te gaan spenderen aan een grote aankoop.

Hoogste spaarrente

De hoogste spaarrente op een reguliere spaarrekening is op dit moment 0,7 procent. Deze spaarrente wordt geboden door Nationale Nederlanden, Knab en Argenta. Een spaarrekening van Knab is af te sluiten in combinatie met een plus pakket, dat vijf euro per maand kost.

Argenta is een van oorsprong Belgische bank. Mocht de bank failliet gaan, dan geldt compensatie vanuit het Belgische depositogarantiestelsel. Depositogarantiestelsels zijn overigens in de hele Europese Unie gelijk: spaargeld tot € 100.000 wordt gegarandeerd.

Lage rente grootbanken

De spaarrente bij Rabobank, ING, en ABN Amro blijft momenteel steken op 0,3 procent. Nog niet de helft van de hoogst haalbare spaarrente. Alleen ING geeft een hogere rente bij een spaarsaldo boven de € 5.000. De rente bedraagt maximaal 0,5 procent, wel dien je dan € 75.000 op de rekening te hebben.

Spaar voldoende, is het advies

Het Nibud meldde recent dat 45 procent van alle huishoudens moeite heeft met rondkomen en 40 procent achterloopt met betalingen. Om problemen te voorkomen is het verstandig om 10 procent van je inkomen opzij te zetten, zo adviseert de instantie.

Maak een realistisch budgetplan

Wat bovendien helpt, is het opstellen van een budgetplan. Maak concreet waar je voor spaart en probeer ook onvoorziene kosten in kaart te brengen. Heb je bijvoorbeeld een auto van 15 jaar oud, dan is de kans op kosten hoger dan bij een auto van 3 jaar oud.

Maak een inschatting en stem daar je spaargedrag op af. Bekijk vervolgens als het jaar voorbij is of en hoe ver je ernaast zat. Dat helpt om meer inzicht te krijgen in jouw inkomsten- en uitgavenpatroon.

Ook de hoogst haalbare spaarrente is op dit moment geen vetpot. Toch is het nog altijd lucratiever dan sparen bij één van de grootbanken. Een alternatief is om, net als veel andere spaarders, te kiezen voor het extra aflossen van je hypotheek. Ben je van plan een woning te kopen? Zelf spaargeld inleggen scheelt in de maandlasten!