Schade aan je auto is nooit leuk. Het wordt helemaal onaangenaam als je de schade niet kunt verhalen op de verzekeraar van de ‘dader’. Bijvoorbeeld omdat je auto tijdens de schade gewoon langs de weg geparkeerd stond. Van de veroorzaker is geen spoor te bekennen. Gelukkig kun je in dat geval terecht bij het Waarborgfonds. Hoe werkt dat precies?
Wanneer je niet bij een verzekeraar terecht kunt voor het verhalen van de schade, is het mogelijk om terug te vallen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds vergoed de schade die niet voor rekening van verzekeraars komt. Uiteraard dient je aanvraag aan de voorwaarden te voldoen.
Wanneer aankloppen bij het Waarborgfonds?
Er zijn meer redenen waarom een reguliere schademelding niet mogelijk is. Bijvoorbeeld wanneer de schade is veroorzaakt door een voertuig dat niet verzekerd is. Onderstaand de situaties waarbij het Waarborgfonds uitkomst kan bieden:
- De dader is onbekend
- De schade is veroorzaakt door een niet verzekerd voertuig
- De schade is veroorzaakt door een niet gestolen voertuig
- De veroorzaker is niet verzekerd omdat hij vanwege zijn geloofsovertuiging vrijstelling hiervoor heeft gekregen en een onderlinge regeling is niet te treffen
- De verzekeraar van de veroorzaker is failliet
Aanspraak op het waarborgfonds is niet alleen voor schade aan voertuigen mogelijk. Stel een onbekende bestuurder heeft met zijn auto uw hek beschadigd. Ook dan is vergoeding vanuit het fonds een optie. Kanttekening is dat er wel een eigen risico van € 250 per benadeelde geldt.
Voorwaarden voor schadevergoeding
In de praktijk is het niet handig om voor een klein deukje in je hek is het Waarborg in te schakelen. Allereerst is het doen van politieaangifte een vereiste, met daarbij het opstellen van een proces-verbaal. Ook moet je kunnen bewijzen dat de schade door een ander is toegebracht. De schade aan bijvoorbeeld de auto zelf is geen geldig bewijs. Ooggetuigen die het zagen gebeuren zijn het meest overtuigend.
De inzet van ooggetuigen kan ook om aan te tonen dat u niet in de buurt was van de plek waar de schade is veroorzaakt. Zo kunt u niet zelf verantwoordelijk zijn wanneer u een weekendje weg terwijl uw auto nog thuis lang de kant stond.
Strikte richtlijnen
Het Waarborgfonds hanteert strikte richtlijnen en gaat niet lichtzinnig om met de voorwaarden. Dit mede om fraude van de regeling tegen te gaan. Maar goed ook. De regeling is in het leven geroepen voor gevallen waarin geen andere oplossing mogelijk is. Niet voor de zondagsrijder die zelf een deuk in zijn auto rijdt en besluit een gok te wagen bij het Waarborgfonds.