Hoeveel spaar jij per maand?
Afgelopen maand hebben we ongeveer vijf tientjes opzij gezet. Een gemiddeld bedrag als we kijken naar de afgelopen vijf jaar. Niet zo bijzonder dus. 2014 was wat dat betreft veel interessanter. We hebben toen een jaar lang meer geld uitgegeven dan gespaard. Zoiets gebeurde voor het laatst in 1994.
Hoe dat kan? Omdat de mededeling van de overheid, namelijk dat aflossen van je hypotheek zinvol is, eindelijk doordrong tot veel Nederlanders. Een andere reden was dat veel mensen hun huis met verlies verkochten. Om (een deel van) het verlies af te lossen aan de bank, werd spaargeld gebruikt.
Hoeveel spaargeld hebben we met z’n allen?
Zouden we de spaarrekeningen van alle Nederlanders bij elkaar optellen, dan hebben we ruim 345 miljard euro aan spaargeld. Daarmee zouden we de overheid overigens niet uit de schulden kunnen helpen. Daarvoor komen we nog 121 miljard te kort.
Omgerekend hebben we € 20.400 per persoon of € 44.700 per gezin op de bank staan. Een gemiddelde. In werkelijkheid zullen heel veel mensen veel minder spaargeld hebben. Een kleine groep vermogende Nederlanders trekt het gemiddelde omhoog.
Hoe laag is de spaarrente op dit moment?
De spaarrente is laag. Zelfs de hoogste spaarrente is laag. Daarover kunnen we niks nieuws melden. Helaas is een stijging van de spaarrente op korte termijn niet de verwachting. Maar hoe laag is de huidige spaarrente nou écht? Nou, laag! Gemiddeld komt deze rente net boven de 1% uit, 1,13% spaarrente om precies te zijn.
Deze ‘gemiddelde rente’ is echter een samenvatting van de direct of vrij opneembare rente én de depositorente. Hoewel maar 15% van de Nederlanders gebruik maakt van een vaste spaarrente of deposito sparen, heeft dit toch effect op het gemiddelde.
Waar krijg je de hoogste spaarrente?
Een hoge spaarrente krijg je op dit moment nergens. Toch is er nog enig verschil te merken. Door bewust te zijn van jouw spaargedrag kun je betere spaarbeslissingen maken. Hoewel het renteverschil klein is, kan het interessant om je spaargeld te verplaatsen naar een bank die een hogere rente biedt. Heb je je spaargeld voorlopig niet nodig, dan is een deposito wellicht een interessante optie.