Drie op de tien Nederlanders kan uitvaartkosten niet betalen
24 augustus 2015
Wat is jouw onderhandelingspositie op de woningmarkt?
27 augustus 2015

De beurs crasht! Wat merk jij ervan?

De afgelopen week moesten beleggers de ene na de andere dreun incasseren. Wereldwijd daalde de waarde van aandelen sterk. De grootste reden voor de paniek is dat de Chinese economie minder goed draait. Dit heeft grote gevolgen over de hele wereld, omdat Aziatische bedrijven veel buiten het eigen land handelen. Ook jij krijgt te maken met de gevolgen van de crash.

Voor beleggers in de Nederlandse aandelenbeurs was 2015 een goed jaar. Tot half augustus. In twee weken tijd daalde de AEX bijna 15 procent. Wereldwijd kelderde de koersen, met de grootste uitschieters in Azië.

Waarom de paniek?

Om verschillende redenen zien beleggers het somber in. Vooral China baart zorgen. De Chinese overheid heeft de munt van het land gedevalueerd. Hierdoor is de munt nu minder waard ten opzichte van bijvoorbeeld de euro en de dollar.

Deze vrij rigoureuze stap zet de regering om ervoor te zorgen dat Chinese bedrijven aantrekkelijker worden voor buitenlandse kopers. Die kunnen door de in waarde gedaalde munt namelijk goedkoper shoppen in China. Beleggers zien het echter als en bewijs dat de economie in China het niet zonder ingrijpende maatregelen kan stellen. En omdat China belangrijk is voor de hele wereldeconomie, zorgt dat voor onrust.

AEX hard onderuit

Wat merk jij ervan?

Zelfs als je niet belegt, heeft de onrust in beleggingsland ook voor jou gevolgen:

Je kunt goedkoop tanken

Als de wereldeconomie minder hard groeit, is er minder olie nodig. Dit terwijl belangrijke oliestaten de productie van olie niet terugschroeven. De prijs van olie is hierdoor gedaald naar het laagste punt in zes jaar. Goed nieuws voor autorijders. Op 1 juli kostte een liter Euro95 nog € 1,74, inmiddels is hier negen cent vanaf. De verwachting is dat de prijs verder onder druk blijft staan.

Je pensioen wordt minder waard

Voor jouw pensioen bij het pensioenfonds zijn de huidige ontwikkelingen ongunstig. Pensioenfondsen beleggen een deel van jouw pensioeninleg in aandelen. Door de beursmalaise neemt de waarde van het aandelenbezit af. Belangrijk, van de beleggingsopbrengst willen ze in de toekomst pensioenuitkeringen bekostigen. Als dit niet lukt snijden ze in de pensioenen of moet jij je inleg verhogen.

Je spaarrente blijft laag

De spaarrente blijft lager als er veel economische tegenwind is in de wereld. Dit komt vooral door het beleid van centrale banken. Deze toezichthouders lenen geld uit aan ‘gewone’ banken, op dit moment tegen zeer lage rentes. Eigenlijk willen ze die rente stapsgewijs verhogen.

De vraag is of ze dit op korte termijn aandurven. Een verhoging van de rente houdt namelijk in dat er minder geld geleend en uitgegeven wordt. Slecht voor de economie. Als die verhogingen uitblijven, kunnen banken nog steeds goedkoop geld lenen en hebben ze weinig interesse in jouw spaargeld. De spaarrente blijft hierdoor laag.

De (variabele) hypotheekrente blijft laag

Als banken langer tegen een lage rente kunnen lenen, kunnen ze aan hun eigen klanten ook goedkoper geld verstrekken. Positief voor jou als huizenkoper. Wel gaat het daarbij vooral om leningen met een variabele looptijd tot maximaal enkele jaren, niet voor een rentevaste periode van tien of twintig jaar.

De schrik zit er bij beleggers goed in. Ze hebben tekenen nodig dat de scherpe daling van de laatste weken een overdreven reactie is. Pas dan zal er weer enig positivisme terugkeren. Tot die tijd is het goedkoper tanken een schrale troost.