Stijgende energieprijzen: 4 vragen én antwoorden
5 april 2022
huisrente
[2022] Eigen geld starters in drie jaar tijd vrijwel verdubbeld
5 april 2022
geld

Maak jij je zorgen dat je energieleverancier misschien failliet gaat? Met de leveringszekerheid zit het op korte termijn gelukkig wel goed. Je hoeft dus op dit moment niet bang te zijn dat je zonder gas komt te zitten. Maar de internationale gasprijzen zijn door de oorlog in Oekraïne wel flink gestegen. Aan welke compensaties denkt het kabinet?

1. Lagere energiebelasting 

De energieprijzen zijn al sinds vorige zomer aan het stijgen. Daarom werd er tijdens Prinsjesdag vorig jaar al een compensatie bekend gemaakt. Dit zorgt ervoor dat een huishouden in 2022 gemiddeld bijna 40 euro per maand minder energiebelasting betaalt. Let wel op: die compensatie wordt pas bij de jaarrekening verrekend. 

Is je energieverbruik hetzelfde of lager dan in 2021 en 2020? Dan ben je waarschijnlijk voordeliger uit. Maar is je verbruik flink toegenomen, door bijvoorbeeld een geboorte of de aanschaf van een elektrische auto? Dan kan het ook zijn dat je niet zoveel merkt van de lagere energiebelasting en compensatie. Of dat je zelfs meer moet betalen dan je gewend was.

2. Lagere btw

Voor energie betalen we nu 21 procent btw. Dit percentage wordt per 1 juli voor gas, energie en stadsverwarming tijdelijk verlaagd naar het lage tarief van 9 procent. De overheid gaat ervan uit dat een huishouden met een gemiddeld verbruik ongeveer 140 euro bespaart. De verlenging duurt tot het einde van dit jaar. Tijdens de koude wintermaanden januari en februari 2023 geldt de compensatie dus niet. 

3. Isolatie verbeteren

Veel woningen in Nederland zijn slecht geïsoleerd. De energierekening van die huishoudens kan flink omlaag door de isolatie te verbeteren. De overheid denkt na over een manier om dat te stimuleren. Denk bijvoorbeeld op korte termijn aan vouchers of klusbedrijven die bij mensen langsgaan. We horen uit de markt dat materialen en installateurs schaars zijn. Hopelijk lukt het dus om deze maatregel, met een totaal investeringsbedrag van 300 miljoen euro, snel te realiseren. 

4. Direct geld voor lagere inkomens

Huishoudens met een lager inkomen krijgen via de gemeente extra geld voor het betalen van de energierekening. Al eerder werd bekend dat dit zou gaan om een bedrag van 200 euro voor mensen met een uitkering. Vanuit de gemeente wordt dit bedrag verhoogd met nog eens 600 euro. Je kunt je hiervoor aanmelden bij de gemeente. Goed om te weten: er blijkt te weinig geld te zijn om iedereen die er recht op heeft dat bedrag te geven. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur. Er is nog niet duidelijk hoe dit probleem wordt opgelost.

5. Energieprijzen bevriezen

Een andere mogelijkheid die de overheid heeft, is de bevriezing van de energieprijzen. Via de Prijzennoodwet kan het kabinet besluiten dat bijvoorbeeld gas of benzine niet duurder mag worden dan een bepaald bedrag. GroenLinks pleit voor dit plan, en ook andere partijen zijn hier voor. De komende weken wordt hier meer over bekend. 

Wat kun je zelf doen om de hoge energieprijzen te compenseren?

De vijf maatregelen zijn niet genoeg om de hoge prijzen volledig te compenseren. Het kabinet geeft aan dat dat (mede) door de situatie in Oekraïne niet gaat. De onzekerheid op de markt voor energieleveranciers blijft bestaan. Wat kun je zelf doen om je energierekening wat te verlagen? Gelukkig gaan we naar wat warmer weer. Zet dus als het kan de verwarming wat lager en kijk of je op andere manieren wat energie kunt besparen. Lukt dat? Dan kun je ervoor kiezen om je voorschotbedrag wat te verlagen. Sowieso was deze winter milder dan vorig jaar en heb je mogelijk al minder energie verbruikt. Dat zie je dan uiteindelijk terug op je jaarrekening.