Reisverzekering moet doorlopen tot einde ziekte
29 december 2021
Mijn auto is niet meer gloednieuw: heb ik een te dure dekking?
9 februari 2022

Valentine's Day background with heart shaped bokeh lights

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk. De stad ligt aan de rivier de Donau, wat de op één na langste rivier van Europa is. Wenen staat bekend om zijn klassieke muziek en de opera, maar romantisch Wenen biedt nog veel meer. Wenen biedt letterlijk alle ingrediënten voor een romantische reis.

Schloss Schönbrunn: een hoogtepunt van romantisch Wenen. Loop rond in de vertrekken waar de beroemde keizerin Sisi en haar man keizer Franz Joseph woonden. In dit schitterende paleis met zijn 1.441 kamers kijk je werkelijk je ogen uit. En alsof dat nog niet genoeg is liggen er rondom prachtige tuinen en binnenplaatsen met fonteinen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het complex op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Hofbürg: Sissi vind je ook terug in de Hofbürg, het witte paleis van Wenen. Het is een van de grootste paleiscomplexen ter wereld. Het paleis biedt onderdak aan een schatkamer met juwelen, de Spaanse rijschool en het Sissi Museum. In deze laatste vind je o.a. kleding en schilderijen van Sissi, die tot keizerin van Oostenrijk werd gekroond toen zij trouwde met keizer Franz Joseph.

In de Spaanse rijschool, de oudste manage ter wereld, kun je genieten van shows met witte Lipizzanerpaarden. Is er geen show dan kun je kijken naar de trainingen. En die zijn minstens net zo bijzonder.

Schloss Belvedere is niet alleen een prachtig Barokslot maar heeft ook de meest waardevolle en bijzondere schilderijen van Gustav Klimt in haar collectie. Over drie verdiepingen zijn 420 kunstwerken te bezichtigen. Het romantische hoogtepunt van de kunst is “De Kus” van Gustav Klimt,  deze is afgebeeld met mozaïek en vele gouden elementen. Het slot werd in de zomers door prins Eugenius van Savoye gebruikt en vandaag de dag kunnen jullie helemaal opgaan in het adembenemende kunstwerk. Verder zijn er nog werken te vinden van Egon Schiele en Oskar Kokoschka.

De Prater voor de broodnodige ontspanning.Je vindt hier talloze leuke attracties en veel horecagelegenheden. Het voormalige keizerlijke jachtterrein van Keizer Jozef II is het gehele jaar geopend en gratis toegankelijk. Uiteraard betaal je wel voor de attracties. Het grote voordeel van de Prater is dat het midden in de stad ligt.De Prater staat bekend om zijn reuzenrad. Het werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd, is 65 meter hoog en wordt nog steeds gebruikt. Je kunt zelfs trouwen in het reuzenrad; over romantiek gesproken. In 2010 werd het reuzenrad letterlijk voorbij gestreefd door de Prater Turm. Deze enorme zweefmolen brengt je naar een hoogte van 117 meter.

Stephansdom een prachtige in gothische stijl gebouwde kerk. Wat opvalt is dat de zuidelijke toren, met een hoogte van 136,7 meter, letterlijk boven de stad uittorent. Als je er zin in hebt kun je de toren beklimmen. De beloning is het spectaculaire uitzicht.
Je kunt ook de kerk, met zijn indrukwekkende gebrandschilderde ramen en vele kunstschatten, bezoeken.

Het Hundertwasserhaus is een appartementencomplex waar wordt gewoond en geleefd. Het is dus geen museum maar wel een bezienswaardigheid. Ondanks dat Hundertwasser niet van rechte muren en vloeren hield, zijn de muren en vloeren in het Hundertwasserhaus uit praktische overwegingen wel recht en vlak. Het gebouw is helemaal nog niet zo oud; het werd pas in 1986 opgeleverd en past eigenlijk totaal niet tussen de grauwe strakke stedelijke bebouwing. Het is een pareltje om te zien. Je wordt namelijk getrakteerd op een oase van kleuren midden in de stad.
Op het dak van het Hundertwasserhaus staan meer dan 200 bomen en struiken. Wie goed kijkt ziet diverse invloeden van oude meesters. In het bouwwerk zijn de invloeden van Gaudi en de Jugendstil-beweging zichtbaar aanwezig.

Vienna Opera house, is het belangrijkste en grootste operahuis van Oostenrijk en wordt gezien als een van de beste ter wereld. Sinds de heropeningspremière in 1955, nadat het gebouw grotendeels was verwoest in de Tweede Wereldoorlog en daarna weer werd herbouwd, staat de opera als symbool van de vrijheid van Oostenrijk en is daardoor een belangrijk monument. Onder leiding van de Wiener Philharmoniker worden verschillende voorstellingen van zowel ballet als opera opgevoerd in de prachtige zaal, die de vorm heeft van een halve maan en gedecoreerd is in rode en gouden kleuren.

Ontdek Wenen per koets, laat je door de fiaker, de koetsier, alles over de stad vertellen. Hiermee maak je kennis met een stukje geschiedenis van de stad; vroeger was paard en wagen het belangrijkste vervoersmiddel voor de inwoners. Dit is vooral aan te raden in de avond, als de stad prachtig verlicht is voor een nog romantischere sfeer. Je zult in Wenen constant het geratel van paard en wagens horen en deze zijn erg populair onder stellen die voor een romantisch weekend naar deze stad zijn afgereisd.


Wil je deze romantische stad ontdekken, vraag de Reismeiden naar de mogelijkheden. Wij helpen graag.