Autoverzekering: mag je worden geweigerd?
17 november 2015
Autoverzekering maakt plaats voor verkeersverzekering
25 november 2015

Tien miljoen schade door najaarsstorm: wat vergoedt je woonverzekering?

De afgelopen dagen was het zover: de eerste serieuze storm van dit najaar raasde over Nederland. En het was meteen een flinke. Volgens een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars, is er voor ongeveer tien miljoen euro schade ontstaan aan woningen en bedrijfspanden. De cijfers zijn gebaseerd op de eerste claims die zijn binnengekomen en op data van schades in het verleden.

Veel schade in Zuid-Holland en West-Brabant

Met name in Zuid-Holland en West-Brabant was de schade groot. Deze werd vooral veroorzaakt door omgevallen bomen, rondvliegende takken en ander rondvliegend puin. Hier en daar ontstond er ook waterschade. Hoe ben je eigenlijk verzekerd voor deze schades?

Vergoeding storm- en waterschade door inboedelverzekering en opstalverzekering

De eerste najaarsstorm is wel al de vierde van dit jaar die zorgt voor miljoenen aan schade. Gelukkig zijn dit soort schades vaak verzekerd op je inboedelverzekering en opstalverzekering. Heb je een allriskdekking op jouw woonverzekering? Dan is de schade sowieso gedekt. Heb je gekozen voor een extra uitgebreide dekking? Ook dat is in de meeste gevallen voldoende. De stormschade is dan verzekerd als er windkracht 7 is geweest. Ook waterschade valt onder de dekking van je inboedel- en opstalverzekering.

Toch heb je liever natuurlijk helemaal geen schade. Hieronder een paar tips om schade door storm te voorkomen:
  • Check regelmatig of er geen dakpannen los liggen. Bij flinke wind kunnen die voor veel schade zorgen als ze wegwaaien.
  • Zet losse spullen in de schuur in plaats van ze in de tuin laten staan.
  • Houd ramen en deuren goed dicht.
  • Check de bomen rondom je huis even op loshangende of uitstekende takken. Die kunnen bij wind voor schade zorgen.