Steeds meer schade in het verkeer: appverbod op komst

Wie betaalt de uitvaart?
2 februari 2018
Autoverzekering per kilometer nog geen succes
16 februari 2018

De branchevereniging van verzekeraars registreert steeds meer verkeersschades. De totale schade in 2016 bedraagt 14 miljard euro.

Voor het tweede jaar op rij is het aantal aanrijdingen in het verkeer stevig toegenomen. Vorig jaar kwamen bij verzekeraars 625.000 schadeclaims na een aanrijding binnen, 10 procent meer dan in 2015. De verschillen tussen de provincies zijn groot. Automobilisten uit Brabant, Gelderland en Overijssel doen er goed aan de dekking van hun autoverzekering te controleren.

De cijfers over het aantal verkeersschades komen uit de Risicomonitor Verkeer van het Verbond van Verzekeraars. Naast letsel en verdriet bij de slachtoffers, liep de totale schade op tot 14 miljard euro. Ter vergelijking: dat is 2 procent van het Nederlands bbp.

Oproep aan politiek

Verzekeraars roepen de politiek nu op haast te maken met maatregelen om het verkeer veiliger te maken. Vooral het gebruik van smartphones in het verkeer wordt als oorzaak genoemd voor het toegenomen aantal ongevallen. Een appverbod voor fietsers zit daarom in de pijplijn. Dat is waarschijnlijk slechts het begin van een aantal maatregelen om het aantal verkeersongevallen terug te dringen.

Vaker aanrijding met dieren

In de Risicomonitor staan voor het eerst ook cijfers over het aantal ongevallen met wilde dieren. Sinds 2014 neemt dat aantal ook sterk toe. In 2016 waren er bijna 2.000 aanrijdingen meer dan twee jaar eerder.

Aanrijdingen met dieren
2014 5.750
2015 6.458
2016 7.799

Hoe groot je kans is op een aanrijding met een wild dier, hangt af van de provincie waar je woont. Veruit de meeste ongevallen tussen een dier en een motorvoertuig vinden plaats in Gelderland, Brabant en Overijssel. In Flevoland hoef je je het minste zorgen te maken over een botsing met een dier.

Heb je de juiste autoverzekering?

Schades door aanrijdingen met dieren worden vergoed op een beperkt casco-verzekering (WA+) of een allrisk-verzekering. Met alleen een WA-verzekering draai je zelf op voor de schade. Die kan fors zijn. Een aanrijding met een ree of een wild zwijn op een 80-weg kan een auto total loss maken.

Heb je een aanrijding gehad met een dier? Dan kun je die schade claimen zonder dat je terugvalt in premie. Een aanrijding met een dier heeft nooit gevolgen voor je schadevrije jaren.

De dekking is een belangrijk aandachtspunt als je een autoverzekering afsluit. Wil je zeker weten dat je de beste verzekering voor jouw situatie hebt? Een onafhankelijk adviseur kan je hierbij helpen.